Niet iedereen koopt elke dag een vloer voor in zijn of haar woning, kantoor of winkel en daarom is het over het algemeen alleen maar verstandig je hier zo goed mogelijk in te verdiepen. Eén van de elementen om je goed in te verdiepen is het soort ondervloer dat je het beste kunt combineren met jouw specifieke situatie. Gelukkig zijn onze experts hier alvast voor je ingedoken en schreven zij hierover deze handig gids. Welke ondervloer jij nodig hebt? Je weet het na het lezen van deze blog. Kom je er toch niet helemaal uit? Geen enkel probleem! Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom. Wij helpen je graag.
Waarom is een ondervloer belangrijk?
Om te beginnen is het handig om eens te kijken naar waarom een ondervloer nu eigenlijk zo belangrijk is, of beter gezegd; waarom deze noodzakelijk is bij het leggen van een vloer. Een ondervloer heeft namelijk, zonder dat iedereen dit weet, een groot aantal functies en voordelen. Eén van deze functies is het verstevigen van de vloer die op de ondervloer komt te liggen. Niet alleen zal de ondervloer ervoor zorgen dat deze vloer beter blijft liggen. Ook eventuele gevoelige punten, zoals bijvoorbeeld de click verbinding, worden extra ondersteund door de ondervloer. Ook biedt de ondervloer de vloer aan de onderkant een stukje extra bescherming. Denk aan bijvoorbeeld kleine oneffenheden die normaal direct de vloer zouden beschadigen. Deze “klappen” worden nu opgevangen door de ondervloer. Daarnaast heeft een ondervloer een aantal praktische voordelen. Zo zorgt een ondervloer er over het algemeen, maar helemaal wanneer je hiervoor een speciale ondervloer kiest, dat er een stuk minder geluid wordt geproduceerd door de vloer. Tegelijkertijd is de ondervloer een stukje extra isolatie voor je woning en is het tevens een extra manier om eventueel vocht tegen te houden. Alleen maar voordelen dus!
Welke ondervloer voor Click PVC?
Regelmatig zien wij de vraag voorbij komen of een ondervloer nu echt noodzakelijk is bij een Click PVC vloer. Het antwoord op deze vraag is simpel: JA. Een Click PVC vloer kan niet zonder een ondervloer, simpelweg omdat er iets nodig is dat de klappen voor deze vloer opvangt zonder dat de vloer beschadigd raakt. Het is echter wel afgeraden om hierbij te kiezen voor een zachte ondervloer. Dit komt doordat er bij een zachte ondervloer vering zal ontstaan en dit komt niet ten goede van de verbindingen tussen de Click PVC planken. Er is dus enige tegendruk nodig om deze vering tegen te gaan. Om deze reden hebben verschillende van onze merken, waaronder Floer, een speciale ondervloer ontwikkeld voor Click PVC vloeren. Op deze pagina hebben wij alle ondervloeren geschikt voor Click PVC alvast voor je verzameld. In onderstaande video vertelt Floer je graag iets meer over deze soort ondervloeren.
Welke ondervloer voor laminaat
Bij laminaat zijn er weer andere aspecten die je in gedachten moet houden dan bijvoorbeeld bij het kiezen van een ondervloer voor PVC of Parket. Bij laminaatvloeren is bijvoorbeeld de druksterkte niet zo heel erg van belang omdat de vloeren over het algemeen relatief licht zijn van zichzelf. Bij laminaat dien je vooral rekening te houden of de vloer op een vloerverwarming gelegd zal gaan worden, in dit geval is het noodzakelijk dat de warmteweerstand zo laag mogelijk is en dat de ondervloer hiervoor geschikt is. Daarnaast is het wellicht wenselijk een laminaatvloer waterdicht te maken. Hou ook hiermee rekening bij het kiezen van de ondervloer, niet elke ondervloer kan namelijk tegen water. Ook is het bij laminaat waarschijnlijk gewenst om rekening te houden met het geluid. Het geluid kunnen we bij laminaat opsplitsen in twee soorten. Namelijk het loopgeluid, ook wel klik-klad-geluid genoemd, of het geluid voor de onderburen. Woon jij in een appartement of in een bovenwoning? Dan is het wel zo aardig voor de onderburen om te kiezen voor een 10db geluid reducerende vloer. Je kunt tegenwoordig echter ook een ondervloer kiezen die het loopgeluid op een laminaatvloer verminderd. Om je een totaalbeeld te geven op de verschillende ondervloeren voor laminaat hebben wij die hier alvast verzameld.
Welke ondervloer voor vloerverwarming?
Wanneer je een vloer wilt gaan leggen in je woning en deze wilt aanbrengen op een vloer waar vloerverwarming in is verwerkt dan is het noodzakelijk hier rekening mee te houden bij het kiezen van je nieuwe vloer, maar ook bij het kiezen van de ondervloer. Waarom? Omdat de ondervloer, en tevens de vloer, voor de vloerverwarming in principe een storende factor zijn. De warmte moet immers eerst door deze elementen heen kunnen alvorens het jouw voeten bereikt in huis. Het is dus zaak om zowel een ondervloer als vloer te kiezen die deze warmte het beste door laten. Gelukkig is hiervoor een term bedacht, namelijk de warmteweerstand. Hoe lager de warmteweerstand, hoe beter de warmte die jouw vloerverwarming genereert door de vloer en ondervloer kan trekken. Dit scheelt je uiteindelijk ook een stuk minder stoken. Wanneer de warmteweerstand van een vloer namelijk aan de hoge kant, of misschien wel te hoog, is dan moet je enorm veel energie verstoken om het warm te krijgen in huis. Je kunt het dus ook zien als een soort verduurzaming. Bij Solza.nl hebben wij de ondervloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming hier al voor je verzameld. Wel zo makkelijk!
Ben jij van plan een PVC vloer te kopen in combinatie met vloerverwarming? Eerder schreven wij hier al over; PVC vloer en vloerverwarming, gaat dit samen?
Welke ondervloer voor appartement of bovenwoning?
Veel appartementen of bovenwoningen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dit heeft men in Nederland zo met elkaar afgesproken zodat de onderburen niet hoeven mee te genieten van jouw dansmoves of het bijvoorbeeld niet hoeven te horen wanneer jij een glaasje drinken gaat halen in de keuken. Uiteraard zal met deze norm de vloer niet geluidloos zijn, maar geluid reduceren is hiermee zeker mogelijk. Voor appartementen of bovenwonigen hebben wij bij Solza.nl dan ook speciale geluiddempende ondervloeren in ons assortiment die 10db geluidsreducerend werken.
Hoe ondervloer waterdicht maken?
In sommige situaties is het ook wenselijk om de ondervloer waterdicht te maken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denk aan een toepassing van de vloer in de keuken of in de badkamer. Mocht dit in jouw geval ook zo zijn dan is het in eerste instantie zaak om bij het kiezen van je ondervloer te letten op de waterbestendigheid van de ondervloer. Bij Solza.nl geven wij dit bij elk artikel aan. Is de ondervloer waterbestendig? Dan is het vervolgens zaak om speciale tape mee te bestellen voor het afdichten van eventuele kieren en naden tussen de stukken ondervloer en eventuele muren. Plak je dit allemaal netjes dicht met hiervoor speciaal bedoelde tape? Dan is ook jouw ondervloer waterdicht. Zo makkelijk!