Heb je een keuze gemaakt voor een parket, laminaat of PVC vloer? Dan heb je vast ook al nagedacht over het (laten) plaatsen van jouw vloer! Bij het leggen van jouw vloer spelen veel verschillende factoren een grote rol op het eindresultaat. Deze factoren bestaan onder andere uit het legpatroon, het treffen van de juiste voorbereidingen en het bestellen van de juiste producten. We zien dat dit vaak wordt onderschat waardoor je al snel kans loopt op een minder geslaagde vloer of zelfs schade aan je vloer! Om je hiervan bewust te maken en dergelijke situaties in jouw project te voorkomen hebben we in onderstaand de meest gemaakte fouten op een rijtje gezet.
Onvoldoende acclimatiseren
Voor zowel parket, laminaat als PVC is het van groot belang dat jouw vloerdelen vooraf voldoende de kans krijgen om te acclimatiseren aan de omstandigheden in je woning of kantoorpand. Op deze wijze kunnen de vloerdelen “wennen” aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Hierbij is een temperatuur van 18-21 graden met een luchtvochtigheid tussen de 45 - 65% optimaal. Bij hogere temperaturen en luchtvochtigheid kunnen de vloerdelen uitzetten of krimpen en in extreme gevallen zelfs barsten en scheuren vertonen (laminaat & Parket).
Ondanks dat vaak anders verondersteld wordt zijn PVC vloeren ook erg gevoelig voor temperatuurverschillen, wat voor deze soort vloeren het acclimatiseren extra belangrijk maakt. Zorg dat de vloerdelen minimaal 48 uur, in bovenstaand beschreven omstandigheden, in de ruimte liggen waarin ze gelegd gaan worden. Verspreid de vloerdelen daarbij zoveel mogelijk over de vloer of stapel ze eventueel op in # verband zodat de lucht langs alle pakken kan stromen.
Onjuiste benodigdheden & aantallen bestellen
Parket, laminaat en PVC vloeren kunnen we onderverdelen verschillende categorieën. Denk daarbij aan zwevende click vloeren of verlijmde vloeren. Bij zwevende vloeren wordt jouw vloer geplaatst op een geschikte ondervloer. Iedere soort vloer en ondervloer heeft daarbij zijn eigen specificaties. Zo dient er voor een Click PVC vloer vaak een druksterke ondervloer te worden gebruikt evenals bij Visgraat Laminaat. Bij het plaatsen van een rechte laminaatvloer is dit minder van belang. Echter kan er ook bij deze vloeren worden gekozen voor een geluidsabsorberende, isolerende of contact geluidreducerende ondervloer. Bij verlijmde vloeren is het van belang dat u kiest voor een geschikte lijm en de ondergrond voldoende vlak is. Voor het vlak maken van uw ondergrond kunt u bijvoorbeeld de ondergrond egaliseren met egaline. Daarnaast zijn ook een rubberen hamer, legsetjes een afkortzaag of laminaat/pvc knipper geen overbodige luxe bij het plaatsen van jouw droomvloer. Je vindt een greep van deze accessoires terug in onze toebehoren categorie!
Naast het bestellen van de juiste legmaterialen is ook het aantal te bestellen vloerdelen van groot belang. Er is namelijk niets vervelender als er tijdens het leggen achter komen dat je te weinig vloerdelen in huis hebt gehaald om de klus af te kunnen maken. Om er zeker van te zijn dat jij voldoende vloerdelen in huis haalt voor jouw klus hebben wij meer informatie verzameld over snijverlies en benodigde m2's berekenen op deze pagina.
Te strak leggen & oneffenheden in de ondergrond
Het voordeel van Verlijmde PVC en sommige verlijmde parket vloeren is dat je deze vloeren strak kan leggen tegen de muur, plint of kozijnen. Zo ben je nagenoeg geen plakplinten of deklijsten nodig om je vloer af te werken wat bij Click PVC vloeren vaak wel het geval is. Houdt daarbij wel rekening met het feit dat bij verlijmde vloeren een egale en vlakke ondergrond extra belangrijk is. Om dit te realiseren kan er worden gekozen om jouw ondergrond voor het leggen te egaliseren. Hierdoor kun je de ondergrond vlak en egaal maken zodat oneffenheden geen of nauwelijks nog effect hebben op jouw verlijmde vloer.
Bij Click PVC en Laminaat vloeren heb je vaak wat meer speling qua oneffenheden in de ondergrond. Om dit uit te vlakken kun je natuurlijk ook gaan egaliseren. Echter om kosten te besparen kun je ook kiezen voor een ondervloer welke de grootste oneffenheden uit jouw bodemvloer opvangt. Kijk hierbij goed naar de specificaties van de ondervloer en of deze geschikt is voor de door jouw gekozen klik vloer! Daarbij is het in de regel af te raden om verschillende ondervloeren met elkaar te combineren. Daarnaast kun je bij zwevende klik vloeren als parket, laminaat en klik PVC in de basis niet strak tegen muren en kozijnen plaatsen. Hierdoor loop je namelijk het risico dat bij werking van de vloerdelen de vloer bol kan gaan staan, er krakende geluiden kunnen optreden of jouw vloer op andere manieren schade oplopen. Houdt hierbij minimaal 1 cm ruimte over tussen muur en vloer en geef jouw zwevende vloer voldoende bewegingsruimte!
Nog vragen?
Heb je vragen of twijfels over het plaatsen van jouw vloer? Vaak vind je op de pakken of de website van de fabrikant of leverancier aanbevolen leginstructies. Wij raden je dan ook aan om deze goed door te nemen en op te volgen! Kom je er toch niet helemaal uit? Dan helpen wij je uiteraard graag verder via onze handige blogs en onze klantenservice! Daarnaast kun je ook gebruik maken van onze legservice en het plaatsen van jouw Visgraat of Rechte Parket, Laminaat of PVC vloer door een specialist laten uitvoeren. Vraag eventueel compleet vrijblijvend een offerte bij ons aan.