Akupanel monteren? Dat doe je zo! - Solza.nl
SOLZA

Akupanel monteren? Dat doe je zo!

Ben jij overtuigd en wil jij aan de slag met het verwerken van een Akupanel in je woonkamer, slaapkamer, gang of in kantoor? Dan is het fijn je ook in te lezen op de manier van monteren die deze Akupanel wandpanelen nodig hebben. Gelukkig schreven wij al een handige handleiding over Akupanel monteren. Wel zo fijn!

Akupanel wandpanelen in verschillende kleuren

Bij Solza.nl zijn wij gespecialiseerd in de levering van Akupanel wandpanelen. Om deze reden beschikken wij dan ook over een ruim assortiment Akupanels die uiteenlopen in kleuren en materialen. De eerste belangrijke stap is dus om te bepalen welke kleur het beste past bij de plannen die jij hebt voor jouw woonkamer, slaapkamer of kantoor. Bij Solza.nl beschikken wij over de volgende kleuren in Akupanel wandpanelen;

Akupanel monteren

Waar wil jij het Akupanel monteren?

Over het algemeen zien wij bij Solza.nl veel verschillende plekken om een Akupanel te monteren. De afgelopen tijd zien wij echter steeds vaker overeenkomsten in de projecten bij mensen terugkomen. Om jou te helpen bij het kiezen van een geschikte plek in huis (of op kantoor) voor jouw Akupanel wandpanelen hebben wij enkele veel gebruikte plekken voor je opgesomd.

 • De kapstok is een erg populaire plek om een Akupanel te verwerken. Over het algemeen is dit toch een beetje een rommelig stukje in huis waar de jassen aan een ietwat saaie muur hangen. Dit is echter de ideale muur voor de montage van een Akupanel. Tover die rommelige plek in gang om tot een eyecatcher die iedereen ziet bij binnenkomst! 
 • Als hoofdbord van een bed zien wij Akupanelen ook steeds vaker terugkomen. Over het algemeen kiezen mensen er hierbij voor om de Akupanel tegen de wand te plaatsen, het bed hier tegenaan te zetten en de Akupanelen iets breder door te laten lopen. 
 • Nog een enorm populaire plek is het gebruiken van de Akupanel wandpanelen voor montage achter de televisie. Binnen no-time realiseer je met deze panelen namelijk een prachtige Akupanel tv wand die niet kan ontbreken in een modern huis.  

Twee manieren van Akupanel monteren 

Het voordeel van de Akupanelen die wij bij Solza.nl in het assortiment hebben is dat deze op verschillende manieren te monteren zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de wandpanelen te monteren met schroeven, maar je kunt er ook voor kiezen om de Akupanelen te monteren met daarvoor geschikte kit. De keuze voor het soort montage kun je, naast natuurlijk gemak, het beste baseren op of je de Akupanelen definitief op de gekozen plek wilt monteren of dat je deze ook nog wilt kunnen veranderen van plek. Over het algemeen ben je met de montage door middel van schroeven namelijk flexibeler. Wanneer je een Akupanel monteert met kit dan zit deze vast en kun je deze er lastig nog netjes vanaf halen. Wij zullen in deze handleiding in gaan op beide vormen van Akupanel monteren.

Akupanel monteren

1. Akupanel monteren met schroeven

Wil jij jouw Akupanel gaan monteren met schroeven? Dan is het noodzakelijk hier een specifiek op afgestemd stappenplan te doorlopen. Geen paniek, dit hebben wij bij Solza.nl al voor je geregeld. Doorloop onderstaande stappen en je zult binnen no-time die mooie tv wand, kapstok of hoofdbord van het bed hebben gerealiseerd.

1.1 Wat heb ik nodig voor deze montage?

Voordat je begint met het monteren is het verstandig om eerst eens door te nemen welke gereedschappen en andere middelen je nodig zult hebben om het Akupanel wandpaneel op deze manier te monteren. 

 1. Zaag en stanleymes (voor het op maat maken van het Akupanel).
 2. Boormachines (dit kan een klopboor zijn, maar ook een schroeftol).
 3. Schroeven en pluggen (zwarte schroeven zijn hiervoor aangeraden bij zwart vilt).
 4. Meetgereedschappen (denk bijvoorbeeld aan een waterpas).
 5. Potlood.
 6. Schuurpapier.
 7. Schoonmaakmiddelen (denk hierbij aan stofzuiger en droge schone doeken).

1.2 Maak Akupanel op maat

Uiteraard is het zaak om te kijken of het paneel nog aangepaste moet worden in afmetingen om volledig tot zijn recht te kunnen komen op de plek die jij hiervoor voor ogen hebt. De hoogte van de panelen kan, wanneer verticaal gemonteerd, worden ingekort met een zaag. De breedte kun je eventueel op maat snijden door met een stanleymes door het vilt te snijden.

1.3 Bepaal de plek en teken de muur af

Akupanel monteren

Bepaal de exacte positie op de muur die het Akupaneel moet gaan krijgen en teken hier op af waar jouw schroeven moeten gaan komen. Wil jij een wandpaneel monteren met een hoogtemaat die varieert tussen de 220 cm en 260 cm? Dan is het aangeraden om in totaal 15 schroeven te verdelen over het paneel. Gebruik jij een paneel met de volle hoogte van 300 cm? Dan adviseren wij het gebruik van 18 tot 21 schroeven. Heb jij alles netjes afgetekend en nagemeten? Dan kun je de gaten voorboren en de benodigde pluggin in de muur duwen.

1.4 Draai de schroeven door het vilt

Akupanel monteren

Vervolgens is het zaak om de schroeven aan te brengen in het Akupanel. Bepaal nauwkeurig waar deze moeten komen en druk slechts een puntje van de schroef door het vilt heen. Je wilt immers geen onnodige gaten in het vilt maken (dit kun je naderhand zien). 

1.5 Bevestigen aan de muur

Het is aangeraden om het werk bij deze stap uit te voeren met meerdere mensen. Zorg dat iemand het Akupanel precies op de juiste plek houdt en begin met het vastdraaien van de schroeven op de middelste rij. Controleer telkens goed of alles netjes hangt met een waterpas. Schroef vervolgens de rest van de schroeven vast. 

Akupanel monteren

2. Akupanel monteren met kit

Wil jij jouw Akupanel gaan monteren met daarvoor bedoelde kit? Ook voor deze manier van monteren hebben wij speciaal voor jou een stappenplan die je kunt doorlopen. Doorloop onderstaande stappen en je zult binnen no-time die mooie tv wand, kapstok of hoofdbord van het bed hebben gerealiseerd.

2.1 Wat heb ik nodig voor deze montage?

Voordat je begint met het monteren is het verstandig om eerst eens door te nemen welke gereedschappen en andere middelen je nodig zult hebben om het Akupanel wandpaneel op deze manier te monteren. 

 1. Zaag en stanleymes (voor het op maat maken van het Akupanel).
 2. Floer High Tack Kit (wij adviseren 1 tube kit voor montage van maximaal 2 panelen).
 3. Meetgereedschappen (denk bijvoorbeeld aan een waterpas).
 4. Potlood.
 5. Schuurpapier.
 6. Droge schone doek.

2.2 Bepaal de plek, maak op maat en teken af

Net zoals bij de bevestiging met schroeven is het ook bij het Akupanel monteren met kit noodzakelijk om de juiste plek op de muur te bepalen, deze wanneer gewenst af te tekenen en om het Akupanel op maat te maken. De hoogte van het Akupanel kun je, bij verticale montage, afkorten met een goede zaag. De breedte van een paneel kun je eventueel inkorten door met een stanleymes door het vilt te snijden. 

2.3 Kit aanbrengen en drukken maar!

Om de Akupanel wandpanelen te monteren met kit is het natuurlijk noodzakelijk om de kit aan te brengen. Bij deze montage kun je ervoor kiezen om de kit aan te brengen op de muur waar het paneel uiteindelijk moet gaan komen, maar je kunt er ook voor kiezen om de kit aan te brengen op de achterkant van het te monteren paneel. Over het algemeen is laatstgenoemde de meest gekozen manier. Zorg ervoor dat je hiervoor voldoende kit aanbrengt. Druk vervolgens het paneel tegen de muur en hou deze even stevig vast zodat het paneel goed kan hechten aan de muur.

 

Bekijk hier alle Akupanel wandpanelen!

 

Floer legt het uit in deze video

Zie jij liever alle stappen uitgelegd op beeld? Ook dan hebben we iets voor je. Onze vrienden van Floer hebben namelijk speciaal voor jou een video opgenomen waarin ze duidelijk en stap-voor-stap uitleggen wat er nodig is om een Akupanel te monteren. Wel zo makkelijk!

Meer blogs...
Gasrekening verlagen Het maximale rendement van vloerverwarming met deze vloeren

Gasrekening verlagen? Het maximale rendement van vloerverwarming met deze vloeren

verschil click pvc plak pvc

Wat is het verschil tussen click PVC en plak PVC?

Kunnen keramische vloertegels ook buiten worden gebruikt? - Solza.nl

Kunnen keramische vloertegels ook buiten worden gebruikt?

Welke vloer bij zwarte keuken? - Solza.nl

Welke vloer bij zwarte keuken?