Heb jij een laminaatvloer aangeschaft en zie je dat de vloer minimaal 48 uur moet acclimatiseren in de ruimte waar deze zal worden gelegd? Negeer dit advies dan vooral niet. In deze blog duiken wij dieper in wat het acclimatiseren van vloeren nu eigenlijk precies is en waarom dit zo een belangrijk proces is.
Wat is acclimatiseren precies?
Op een vrijdag de vloeren in huis en op zaterdag (lekker in het weekend) aan de klus en de vloer leggen? In veel gevallen lijkt dit een ideaal plan. In de praktijk moeten we je hierbij echter adviseren om dit vooral niet te doen. Een laminaatvloer heeft namelijk tijd nodig om te acclimatiseren. Het kan zelfs per soort laminaat verschillen hoe lang acclimatisering is aangeraden.
Ook laminaat heeft hout als basis
Laminaat is weliswaar uit verschillende materialen gerealiseerd, de basis blijft nog steeds hout en hout werkt, krimpt en zet uit onder invloed van vocht en de temperatuur. Niets is vervelender dat je een vloer net prachtig in een ruimte hebt gelegd, maar dat deze na enkele dagen begint te wrikken en bewegen met misschien wel schade, kieren of kromtrekken als gevolg.
Hoe lang moet mijn laminaat acclimatiseren?
Zoals aangegeven kan dit per vloerensoort en per specifieke productie van laminaat verschillen. De vuistregel die men hiervoor over het algemeen hanteert is echter minimaal 48 uur. Leg de laminaatvloeren netjes neer in de betreffende ruimte (in de verpakking!) en laat het rustig wennen aan de omstandigheden. Het is hierbij strikt noodzakelijk dat de laminaatvloeren horizontaal in de ruimte liggen. Plaats de pakken met vloeren in geen enkel geval schuin tegen de muur of staand. Dit kan blijvende schade veroorzaken.
Hoe visgraat laminaat acclimatiseren?
Wil jij jouw visgraat laminaat goed laten acclimatiseren? Dan adviseren wij je dit te doen in een hashtag-verband. Leg de pakken met daarin de visgraat laminaat vloerdelen in de vorm van een "#" bovenop elkaar. Op deze manier kunnen de vloerdelen wennen aan de temperatuur en de vochtigheid in de betreffende ruimte, maar kan er wel voldoende lucht doorheen.
> Bekijk hier ons assortiment visgraat laminaat vloeren.
Hoe walvisgraat laminaat acclimatiseren (visgraat XL)?
Ook voor walvisgraat laminaat, ook weleens visgraat XL laminaat genoemd, adviseren wij om een hashtag-verband te hanteren voor het acclimatiseren van de vloerdelen. Omdat walvisgraat vloerdelen echter langer zijn in formaat adviseren wij hierbij wel om de vloerdelen per 3 te stapelen. Zo voorkom je dat de laminaatvloer kan gaan doorhangen. Dit is immers ook iets dat je niet wilt.
> Bekijk hier ons assortiment walvisgraat laminaat vloeren?
Laminaat acclimatiseren en vloerverwarming
Ben jij van plan een laminaat vloer te gaan leggen in een ruimte waar ook een vloerverwarming is verwerkt in de ondergrond? Dan is het ten eerste noodzakelijk om goed te controleren of het soort laminaat dat je hebt aangeschaft ook echt daadwerkelijk geschikt is voor een combinatie met vloerverwarming. Is dit niet het geval? Dan adviseren wij je de vloer niet te leggen. Is dit wel het geval? Dan adviseren wij je hierbij dat je je strikt aan het opstookprotocol van het vloerenmerk houdt. Elk vloerenmerk dat laminaat levert dat geschikt is voor vloerverwarming, denk bijvoorbeeld aan Floer, heeft een specifiek opstookprotocol zodat de laminaatvloer en de vloerverwarming even aan elkaar kunnen wennen. In grote lijnen komt dit er over het algemeen op neer dat de vloerverwarming langzaam opgestookt moet worden over verschillende dagen.
> Bekijk hier ons assortiment laminaat geschikt voor vloerverwarming.