Visgraat laminaat leggen? Makkie met dit stappenplan! - Solza.nl
SOLZA

Visgraat laminaat leggen? Makkie met dit stappenplan!

Ben jij overstag en ga jij aan de slag met het zelf leggen van een visgraat laminaat vloer? Dan is het zaak je goed in te lezen in de te doorlopen stappen in dit proces. Het leggen van een visgraat laminaat vloer is namelijk niet iets wat je eventjes doet en is daarnaast iets wat je in één keer netjes en goed wilt doen. Om jou te helpen bij dit leuke project hebben wij, van Solza.nl, een handig stappenplan voor visgraat laminaat leggen voor je samengesteld. Zo kan ook jij met zekerheid aan de slag met deze leuke klus. Wel zo fijn!

visgraat laminaat leggen

1. Benodigde materialen voor de klus

Net zoals bij elke klus in huis is het ook bij visgraat laminaat leggen noodzakelijk om dit te doen met de juiste, en met name de juiste hoeveelheid, materialen. Aan welke materialen moet je denken en hoe bepaal je welke materialen je hiervoor nodig zult gaan hebben? Dat lees je hieronder.

Kies de juiste ondervloer

Allereerst is het noodzakelijk om los van de vloer ook een juiste ondervloer te kiezen. In sommige gevallen is het noodzakelijk om te werken met een specifieke ondervloer van hetzelfde merk als het visgraat laminaat zelf, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de garantie vanuit de fabrikant geldig blijft.

Maar in andere gevallen kan het noodzakelijk zijn om voor een specifieke ondervloer te gaan wanneer je wilt dat de vloer aan bepaalde eisen voldoet omtrent bijvoorbeeld het geluid. Woon je bijvoorbeeld in een appartement op 3 hoog? Dan is het waarschijnlijk noodzakelijk om een ondervloer te kiezen die dempend werkt voor je onderburen. Hiermee voorkom je naast gedoe met de verhuurder ook nog dat je niet in een nieuwe aflevering van De Rijdende Rechter terecht komt.

Daarnaast kan het zijn dat je een vloerverwarming in de dekvloer hebt liggen, dan is het noodzakelijk kiezen voor een ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming. In alle gevallen is het echter noodzakelijk om te kiezen voor een ondervloer voor laminaat en niet een ondervloer voor click PVC of andere soorten vloeren.

Tip: Lees hier onze blog over welke ondervloer jij het beste kunt kiezen in welke situatie.

Berekenen vierkante meters vloer (m2)

Ga jij de vloer in meerdere ruimte leggen? Dan is het wenselijk om het benodigd aantal vierkante meters te berekenen per ruimte. Heb jij een woonkamer van 9m bij 4m en een gang van 1,5m bij 4m? Dan reken je de oppervlakte per ruimte uit en tel je deze bij elkaar op. In dit geval heb je een woonkamer van 36m2 en een gang van 6m2, bij elkaar dus 42m2.

> Lees hier meer over het berekenen van het benodigd aantal m2 vloer.

Berekenen snijverlies van specifieke vloer

Wanneer je het aantal vierkante meters voor het visgraat laminaat hebt berekend ben je er echter nog niet helemaal. Bij het leggen van een vloer is namelijk altijd sprake van snijverlies. Omdat je de planken op maat dient te maken voor het passen in de ruimte, denk hierbij aan deurposten, verwarmingen en dergelijken, verlies je stukken plank die je niet meer kunt gebruiken. Het percentage snijverlies dat per vloer dient te worden gehanteerd verschilt per soort vloer. Wanneer we kijken naar visgraat laminaat dan is het verstandig hierbij te werken met een snijverlies van 15% tot 18%.

> Lees hier meer over het berekenen van het benodigd aantal m2 vloer.

Berekenen plinten voor afwerking visgraat laminaat

Heb je het soort ondervloer gekozen en heb je het benodigde aantal vierkante meters visgraat laminaat berekend inclusief snijverlies? Dan is het noodzakelijk te kijken naar welke plinten je hierop wilt gaan plaatsen als afwerking en hoeveel je hiervan precies nodig hebt. Voor het berekenen van het aantal strekkende meters plint dat nodig is voor jou klus hanteer je de omtrek van de ruimte waarin jij de vloer gaat leggen. Daarnaast is het hierbij ook van belang rekening te houden met snijverlies. Voor plinten is het over het algemeen geadviseerd rekening te houden met ongeveer 5-10% snijverlies.

Enkele populaire soorten plinten die wij voorbij zien komen zijn bijvoorbeeld;

visgraat laminaat leggen

2. Voorbereiding op visgraat laminaat leggen

Heb jij jouw gewenste vloer in bestelling gezet bij Solza.nl en komt de levering er aan? Dan is het noodzakelijk enkele stappen voor te bereiden zodat je soepel van start kunt met het visgraat laminaat leggen.

Linker en rechter delen duidelijk scheiden

Visgraat laminaat wordt bij levering geleverd in twee te onderscheiden onderdelen, namelijk linkerdelen en rechterdelen. Het is noodzakelijk deze ten alle tijden gescheiden te houden. Er worden altijd net zoveel linker- als rechterdelen geleverd, controleer dit goed.

Acclimatiseren, wat is dit en waarom is dit nodig?

Bij het leggen van visgraat laminaat heb je te maken met natuurlijke materialen en dus met materialen die werken, ook wel krimpen of uitzetten genoemd. Om deze reden is het dan ook noodzakelijk om de vloer een bepaalde periode, lees over het algemeen minimaal 48 uur, te laten acclimatiseren in de ruimte waar jij deze wilt gaan leggen. Zo kunnen de materialen wennen aan de ruimte en zal de vloer na het leggen minder werken. 

Lees hier meer over het acclimatiseren van laminaatvloeren!

Bereid de ruimte voor op leggen vloer

Het is natuurlijk van belang dat je voordat je aan de slag gaat ook de ruimte voorbereid op het leggen. Zorg dat de gehele ruimte leeg is en je voldoende ruimte hebt om te kunnen werken. Daarnaast is het noodzakelijk dat de ruimte, voor zover mogelijk, stofvrij wordt gemaakt. Er moet natuurlijk wel gezaagd gaan worden tijdens de klus en dus is het verstandig hiervoor ruimte te maken op een andere plek in of rondom het huis, in ieder geval niet in de ruimte waar je wenst te gaan leggen. Ook is het van belang dat eventuele oneffenheden op de ondergrond worden weggewerkt. Veel ondervloeren kunnen enkele millimeters aan oneffenheden wegwerken, maar wanneer dit 3mm of hoger wordt dan is dit toch vaak al een lastig geval.

visgraat laminaat leggen

3. Ondervloer leggen

In een eerdere stap heb je de juiste ondervloer voor jouw situatie uitgekozen. Of dit nu een speciale geluid reducerende ondervloer, een wat goedkopere ondervloer of een speciale ondervloer voor appartementen is geworden, het is noodzakelijk dat je de ondervloer strak en zo egaal mogelijk legt in de ruimte. Bij het leggen van een visgraat laminaat vloer ontstaan namelijk relatief veel verbindingen in het hout en dus is een goede stabiele basis noodzakelijk. 

4. Bepalen legrichting vloer

Het klinkt wellicht ietwat voor de hand liggend, maar het bepalen van de legrichting van de vloer is enorm belangrijk. De legrichting is immers bepalend voor welke uitstraling de vloer precies krijgt in de ruimte. Zorg dat je goed nadenkt over de legrichting en welk effect dit heeft op de ruimte. Is er bijvoorbeeld een bepaalde legrichting waardoor de ruimte optisch groter lijkt of is er een legrichting die voor een wat meer luxe uitstraling zorgt? Jouw smaak is hierin uiteraard leidend.  

5. Starterspunt maken en eventueel namaken

Bij een levering met visgraat laminaat worden over het algemeen één of meerdere starterspunten meegeleverd. Deze starterspunten dienen, zoals de naam al een beetje weggeeft, als een startpunt voor het leggen van de visgraat laminaat vloer. De starterspunt bestaat uit vijf planken die als het ware een eerste driehoek vormen voor het visgraat patroon. Heb je niet voldoende aan de meegeleverde starterspunten? Zorg dan dat je deze één-op-één namaakt zodat je er wel voldoende hebt om mee te kunnen beginnen.  

6. Visgraat laminaat vloer

Zorg dat de vloer rondom minimaal 8mm (tenzij anders aangegeven bij de specifieke vloer) afstand houdt van muren of andere obstakels. Zo heeft de vloer voldoende ruimte om te kunnen werken. Heb je de starterspunten netjes kunnen leggen? Dan is het nu zaak om telken om-en-om een linker- en een rechterdeel te leggen. 

Visgraat laminaat leggen

7. Plinten plaatsen

Als laatste is het noodzakelijk om de mee bestelde plinten te plaatsen. Het is handig om voordat u de plinten plaatst u de ruimte eerst goed schoonmaakt, zo kunnen de plinten goed hechten en zit er geen stof in de weg. Voor het schoonmaken van visgraat laminaat vloeren adviseren wij het gebruik van James vloerreiniger

Visgraat laminaat zien, ervaren en meemaken? Dat kan!

Wil jij jouw toekomstige vloer eerst graag zien, ervaren en meemaken voor je overgaat tot het doen van een aankoop? Dat kan bij Solza! In Alphen aan den Rijn hebben wij een showroom voor je samengesteld waar je naar hartenlust kunt kijken naar de mogelijkheden en voordelen van onze verschillende producten. Probeer in onze showroom eens over de vloer heen te lopen om dit te ervaren of bekijk hoe de vloer die jij op het oog hebt het doet met een bepaalde lichtinval. Daarnaast is er in onze showroom altijd een expert aanwezig die jou kan helpen bij het beantwoorden van eventuele vragen en die je maar wat graag voorziet van nuttige adviezen. Zo ben jij zeker van je aankoop. Wel zo fijn!

Meer blogs...
Wat is de toplaag van een PVC vloer en waarom is dit belangrijk? - Solza.nl

Wat is de toplaag van een PVC vloer en waarom is dit belangrijk?

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren? - Solza.nl

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren?

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen - Solza.nl

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen

Waarom moet een vloer acclimatiseren? - Solza.nl

Waarom moet een vloer acclimatiseren?