Soms verward men de vloerensoorten laminaat en PVC en denkt men dat dit één en dezelfde soort vloer is onder de noemen PVC Laminaat. Wanneer men echter PVC Laminaat zegt dan doelt men over het algemeen op Click PVC. PVC en laminaat zijn namelijk weldegelijk compleet verschillende vloerensoorten. Maar op welke vlakken zit er verschill tussen PVC en laminaat? Wij doken er voor je in en schreven alles in deze blog.
Wat is laminaat?
Laminaat is een vloerensoort die over het algemeen goedkoper is dan bijvoorbeeld een PVC vloer. Daar tegenover staat echter dat deze vloeren toch van behoorlijke kwaliteit zijn (in de meeste gevallen). Het laminaat in het assortiment van Solza.nl is dit in ieder geval wel. Laminaat bestaat uit planken die zijn opgebouwd uit meerdere lagen en vervolgens op HDF zijn geperst. Hierbij staat HDF voor High-Density-Fibreboard. Hierdoor krijgen de planken de voordelen mee van elke laag.
Wat is PVC?
Om te beginnen zijn er in de wondere wereld van het PVC twee verschillende soorten te benoemen. Plak PVC en Click PVC. Plak PVC is een vloer waarbij, de naam verraad het al een beetje, de PVC vloer daadwerkelijk dient te worden verlijmd aan de ondergrond. Over het algemeen gebeurd dit door een vakman. Click PVC is over het algemeen een stuk gemakkelijker te leggen doordat dit soort vloeren met elkaar te verbinden is door een kliksysteem. Hoogstwaarschijnlijk doelt men op deze laatste soort vloer wanneer men spreekt over PVC laminaat. Je klikt het immers in elkaar zoals bij laminaat, maar het materiaal waaruit deze vloer is geproduceerd is PVC.
Verschil PVC en laminaat
Nu we al enigszins duidelijk hebben wat PVC en laminaat nu ongeveer zijn is het moment aangebroken om eens te duiken in de verschillen tussen deze vloerensoorten. Wij hebben speciaal voor jou een zestal verschillen tussen PVC en laminaat uiteen gezet. Wel zo makkelijk!
1. De manier van leggen
Misschien wat voor de hand liggend, maar een eerste verschil tussen PVC en laminaat zit 'm in de manier van leggen van deze vloeren. Waar bijvoorbeeld Dryback PVC, ook wel Plak PVC of Verlijmd PVC genoemd, moet worden vastgelijmd aan de ondergrond is dit bij laminaat en click PVC niet het geval. Dryback PVC is vaak dan ook een vloerensoort die men laat leggen door een vakman. Niet alleen omdat het verlijmen van deze vloer enige handigheid vereist, maar ook omdat over het algemeen de ondergrond moet worden geëgaliseerd. Een Dryback PVC vloer is namelijk erg dun en wanneer een ondergrond niet egaal is dan zul je dit uiteindelijk niet alleen voelen, maar ook merken in de kwaliteit van de vloer zelf. Laminaat en Click PVC kunnen in combinatie met de juiste ondervloer worden gelegd door gebruik te maken van de klikverbinding waar deze planken van zijn voorzien. Dit is dan ook de reden dat men over het algemeen kiest voor ofwel laminaat ofwel click PVC wanneer de vloer het liefst zelf gelegd gaat worden. Dit kan immers besparen op de kosten.
2. Waterbestendig of niet?
Uiteraard is over het algemeen geen enkele vloer geschikt als bodem van een zwembad, maar toch zitten er weldegelijk grote verschillen in de maten van hoe goed een vloerensoort om kan gaan met eventueel contact met water. Dit is dan ook een volgend verschill tussen PVC en laminaat. Dryback PVC wordt geproduceerd uit plastic en is hierdoor dan ook 100% waterdicht. Wel is het bij Dryback PVC aangeraden om ook met waterproof materialen te werken zoals bijvoorbeeld de PVC lijm. Wanneer we kijken naar click PVC dan is dit alweer waterbestendig in een andere vorm. Deze vloer is namelijk niet verlijmd en dus ben je hierin afhankelijk van de klikverbinding. Zorg dus dat de klikverbinding goed aansluit en dat je eventueel de ondervloer goed aan elkaar bevestigd met hiervoor geschikte ondervloer tape. Uiteraard zal het click PVC zelf niet reageren op het water, maar mocht er water onder de vloer komen dan is dit toch minstens onwenselijk. Dan rest ons enkel nog de combinatie van water en laminaat. Uiteraard zijn er tegenwoordig laminaatvloeren die een waterproof label dragen zoals bijvoorbeeld die van Floer. Deze vloeren kunnen al iets langer tegen water, namelijk 4 uur. Over het algemeen is het echter de regel dat we laminaat zo min mogelijk proberen te combineren met vocht. Het risico hierbij is namelijk dat laminaat bij langdurig contact met vocht gaat uitzetten omdat het houtvezel zich vol zuigt met water.
3. Verschillen in dikte
Ook wanneer we het hebben over dikte van verschillende planken is hier een duidelijk verschil in te zien. Dryback PVC is namelijk de dunste van de vloerensoorten. Logisch ook, want omdat deze vloerdelen géén klikverbinding bevatten hoeven deze een stuk minder sterk te zijn. Click PVC is vervolgens alweer een stukje dikker en neemt hiermee een plek in de middenmoot in. Laminaat is bij verre na de dikste vloerensoort. Helemaal wanneer je dit combineert met een ondervloer. Aangeraden is dus om rekening te houden met de dikte van de vloeren wanneer je een vloer wilt gaan leggen. Overigens kan het per merk en vloerdeel verschillen hoe dik deze is. Bij Solza.nl geven wij dit duidelijk aan bij elk product.
4. Geluiden vanuit de vloer
Laminaat is en voelt over het algemeen harder aan dan een PVC vloer. Dit brengt ons op wederom een verschil tussen PVC en laminaat. Laminaatvloeren staan er namelijk om bekend dat deze over het algemeen relatief veel geluid maken wanneer hierover gelopen wordt. Bij Solza.nl noemen wij dit "klik-klak-geluiden". Vooral wanneer iemand schoenen draagt kun je de voetstappen erg goed horen. Niet voor iedereen of in elke situatie even wenselijk. PVC vloeren zijn van origine een stuk zachter en hebben een dergelijk loopgeluid niet. Overigens heeft het merk Floer hier tegenwoordig een mooie oplossing voor. Ga jij een laminaatvloer leggen en wil jij geen last van loopgeluiden? Gebruik dan de Contactloos ondervloer. Deze ondervloer is speciaal ontwikkeld voor het reduceren van loopgeluid. Wel zo fijn! Zie hieronder een video van Floer waarin ze je meer vertellen over de Contactloos ondervloeren.
5. Een slijtlaag of anti-kras afwerking?
Een fabeltje dat regelmatig de ronde gaat is dat PVC vloeren krasbestendiger zijn dan laminaat, dit is echter geheel onwaar. Laminaat beschikt over een harde anti-kras laag en daardoor is het vrij moeilijk om een kras in laminaat te realiseren. PVC vloeren beschikken over een slijtlaag die over het algemeen 0,55mm dik. PVC vloeren zijn dus over het algemeen een stukje gevoeliger dan laminaatvloeren. Een voordeel van een kras in PVC vloeren ten opzichte van laminaat is dat krassen in PVC vloeren vaak te herstellen zijn, bij laminaat zul je wellicht de laminaat planken moeten vervangen.
6. Vloer combineren met vloerverwarming
Wellicht de meest gestelde vraag van de afgelopen periode; Zijn alle soorten vloeren te combineren met vloerverwarming? Het antwoord op deze vraag is niet heel eenvoudig te beantwoorden met ja of nee, maar behoeft iets meer uitleg. In principe kan je vrijwel elke vloer, wanneer op de juiste manier verwerkt, op een ondergrond met daarin vloerverwarming leggen. Het punt voor oplettendheid is echter vervolgens de manier hoe deze vloeren omgaan met het verwerken van de warmte. PVC is in de regel namelijk een betere geleider van warmte en dus zal een PVC vloer de warmte die een vloerverwarming produceert over het algemeen sneller doorlaten. Het resultaat? Minder stoken en dus besparing in euro's op de energierekening. Naast het geleiden van warmte is ook de warmteweerstand een belangrijke factor om op te letten. Is een product bij Solza.nl geschikt voor vloerverwarming? Dan tonen wij hierbij ook de warmteweerstand. Deze warmteweerstand geeft aan hoe goed een vloer de warmte doorlaat. Hoe lager de warmteweerstand, hoe beter. Overigens tref je in ons assortiment ook tal van laminaatvloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming, alleen de warmte zal hier minder goed en snel doorheen komen. Eerder schreven wij al de blog "PVC vloer en vloerverwarming". Wellicht is dit ook interessant om eens te lezen!
Beiden verkrijgbaar in meerdere legpatronen
Nu we enkele verschillen hebben benoemd is het ook leuk om wat overeenkomsten te benoemen. Laminaat en PVC vloeren hebben namelijk als gezamenlijke deler dat ze in veel legpatronen kunnen voorzien. Zo zijn beide vloeren uiteraard verkrijgbaar in de rechte planken, waarbij laminaat ook nog beschikbaar is in extra breed laminaat. Daarnaast zijn beide vloerensoorten verkrijgbaar in zowel visgraat en walvisgraat.
Vloeren van Solza.nl zien, ervaren en meemaken? Dat kan!
Wil jij jouw toekomstige vloer eerst graag zien, ervaren en meemaken voor je overgaat tot het doen van een aankoop? Dat kan bij Solza.nl! In Alphen aan den Rijn hebben wij een showroom voor je samengesteld waar je naar hartenlust kunt kijken naar de mogelijkheden en voordelen van onze verschillende producten. Probeer in onze showroom eens over de vloer heen te lopen om dit te ervaren of bekijk hoe de vloer die jij op het oog hebt het doet met een bepaalde lichtinval. Daarnaast is er in onze showroom altijd een expert aanwezig die jou kan helpen bij het beantwoorden van eventuele vragen en die je maar wat graag voorziet van nuttige adviezen. Zo ben jij zeker van je aankoop. Wel zo fijn!