Hoe walvisgraat laminaat leggen? - Solza.nl
SOLZA

Hoe walvisgraat laminaat leggen?

Sinds een tijdje is er een nieuwe vloer toegevoegd aan het assortiment. Dit is het walvisgraat laminaat. Dit laminaat dien je op een speciale manier te leggen. Welke manier dat precies is? Wij gaan jou in deze blog stap voor stap uitleggen hoe walvisgraat laminaat te leggen zodat jij straks helemaal zelf een walvisgraat laminaat vloer kan leggen.

Niet op zoek naar een manier om walvisgraat laminaat te leggen, maar op zoek naar hoe visgraat laminaat moet leggen? Dat lees je hier.

Stap 1 - Het laten acclimatiseren van vloerplanken

Voordat je begint met het leggen van de vloerplanken is het erg belangrijk om deze te laten wennen aan de temperatuur van de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Dit noemen ze acclimatiseren. Je zorgt hiermee dat de planken er de tijd voor krijgen om te wennen aan het klimaat wat er bij jou in huis heerst. Het advies is om dit minimaal 48 uur te doen. Om dit goed te doen zorg je ervoor dat de planken in een hashtag op elkaar liggen in de ruimte waar je uiteindelijk de vloer gaat leggen. Zorg dat de verwarming en de temperatuur in huis zo zijn ingeregeld zoals jij normaal gesproken ook leeft in huis, zo realistisch mogelijk dus.

Lees hier meer over het acclimatiseren van laminaat.

Hoe walvisgraat laminaat leggen

Stap 2 – Het egaliseren van de vloer wanneer dit nodig is

Het is handig om even goed te bekijken of dat het nodig is om de ondergrond te egaliseren. In de meeste gevallen is dit niet nodig, maar ziet jouw vloer er niet egaal uit en heeft het veel butsen en gaten, dan is het verstandig om dit wel te doen. Het ligt er ook aan welke ondervloer je gaat gebruiken. Betreft het lijm- of verfresten dan kun je deze heel simpel weghalen met een plamuurmes. Hoe minder oneffenheden er zijn hoe beter je vloer op je ondervloer hecht en hoe meer draagkracht jouw vloer ook kan hebben.

Stap 3 – Boodschappenlijstje compleet? Je kunt beginnen!

Je weet wat ze zeggen over een goede voorbereiding toch? Zorg er dus voor dat je boodschappenlijstje wat je hebt gemaakt voor je vloer ook compleet is. Het is niet handig als je bezig bent en je moet dan nog het een en ander gaan halen. De volgende artikelen heb je nodig wanneer je een walvisgraat laminaat gaat leggen:

  • Gereedschap om af te tekenen
  • Wat afstandshouders
  • Een stanleymes
  • Een aanslagblok van teflon
  • Een rubberen hamer
  • Een decoupeerzaag
  • Een afkortzaag
  • Een goed geschikte ondervloer voor laminaat
  • Een stofzuiger

Hoe walvisgraat laminaat leggen

Stap 4 – Maak je ondergrond vuil- en stofvrij

Wij adviseren je om de ruimte waar je de vloer gaat leggen goed te stofzuigen. Dat is de beste manier om je ondergrond goed vuil- en stofvrij te maken. Kun je toevallig gebruik maken van een industriële stofzuiger? Dat zou helemaal top zijn! Deze hebben over het algemeen wat meer zuigkracht dan dat een normale stofzuiger heeft.

Stap 5 – De ondervloer plaatsen

Heb je de ondergrond vuil- en stofvrij gemaakt, dan is het nu tijd om de ondervloer te plaatsen. Een ondervloer is belangrijk om te gebruiken, omdat anders je vloer niet goed blijft liggen. Dit gaat dan zorgen dat er schade aan de planken ontstaat en dat wil je niet. Tevens zorgt een ondervloer ervoor dat het contactgeluid wordt verminderd. De ondervloer beschermt ook tegen vocht. Een goede ondervloer is dus eigenlijk wel noodzakelijk.

Hoe walvisgraat laminaat leggen

Stap 6 – Starters Punten maken

Ga je een walvisgraat laminaat vloer leggen dan wordt er ten alle tijden gebruikgemaakt van het zogenoemde starterspunt. Dit starterspunt krijg je standaard geleverd bij de aankoop van een walvisgraat vloer. Het zorgt ervoor dat het jou een stuk makkelijker afgaat. Wanneer je eenmaal een starterspunt hebt dan kun je er daarna makkelijk zelf een aantal maken. Je gebruikt hier in totaal zes walvisgraat planken voor. De XL-visgraat vloer heeft geen rechter- en linker planken. Het maakt met deze vloer niet uit wat de volgorde is van de planken. Bij het leggen van een visgraat laminaatvloer is dit niet hetzelfde. Je maakt hier wel gebruik van rechter- en linker vloerdelen. Je moet er altijd rekening mee houden dat de lange kant van de vloerdelen naar voren wijst.

Stap 7 – Beginnen met het leggen

Begin met de afstandhouders op de juiste plek te leggen. Je kunt nu beginnen met het leggen van de vloer. Houdt rekening met het patroon! Als je eenmaal op weg bent dan gaat het grotendeels vanzelf en zul je merken dat je binnen no-time klaar bent!

Meer blogs...
Wat is de toplaag van een PVC vloer en waarom is dit belangrijk? - Solza.nl

Wat is de toplaag van een PVC vloer en waarom is dit belangrijk?

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren? - Solza.nl

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren?

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen - Solza.nl

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen

Waarom moet een vloer acclimatiseren? - Solza.nl

Waarom moet een vloer acclimatiseren?