Vloer egaliseren? Volg dit stappenplan! - Solza.nl
SOLZA

Vloer egaliseren? Volg dit stappenplan!

Een plak PVC-vloer is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, stijlvolle en gemakkelijk te onderhouden vloerbedekking. Of je nu je woonkamer, keuken of een andere ruimte wilt renoveren, het egaliseren van de ondergrond is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je plak PVC-vloer er strak en professioneel uitziet. Het egaliseren van de ondergrond zorgt voor een vlak en egaal oppervlak waarop je vloer perfect kan worden geïnstalleerd. In deze blog delen we een gedetailleerd stappenplan om je te begeleiden bij het egaliseren van de ondergrond voor je plak PVC-vloer. We zullen ook benadrukken dat egaliseren gericht is op het creëren van een vlak oppervlak en niet noodzakelijkerwijs een waterpas oppervlak. Neem de tijd om deze stappen zorgvuldig te volgen en geniet binnenkort van een prachtige, strakke vloer in je huis.

Stap 1: Voorbereiding en planning

Voordat je begint met het egaliseren van de ondergrond, is het belangrijk om de ruimte goed voor te bereiden en een plan op te stellen. Verwijder meubels, tapijten en andere obstakels uit de kamer. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt, zoals een egaline, een troffel, een waterpas, een schuurmachine en schuurpapier.

Lees hier meer over waarom je dient te egaliseren voor een plak PVC vloer.

Stap 2: Inspectie van de ondergrond

Inspecteer de ondergrond grondig om eventuele onvolkomenheden en oneffenheden op te sporen. Kijk naar putten, kuilen, scheuren, losse delen en andere gebreken die van invloed kunnen zijn op het egaliseren van de vloer. Markeer deze gebieden, zodat je er later speciale aandacht aan kunt besteden.

Stap 3: Reinigen van de ondergrond

Maak de ondergrond schoon door stof, vuil en andere verontreinigingen te verwijderen. Veeg de vloer grondig of gebruik een stofzuiger om al het vuil weg te halen. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig schoon en vrij is van losse deeltjes, omdat deze de hechting van de egalin kunnen belemmeren.

Stap 4: Voorbereiden van de egaline

Volg de instructies van de fabrikant om de egaline aan te maken. Meng de egaline grondig volgens de aangegeven verhoudingen. Gebruik een emmer en een boormachine met een mengstaaf om een gladde, klontvrije pasta te verkrijgen. Laat de egaline enige tijd rusten, volgens de aanbevelingen van de fabrikant, zodat deze de juiste consistentie kan bereiken.

Stap 5: Aanbrengen van de egaline 

Breng de egaline aan op de gemarkeerde gebieden van de ondergrond met behulp van een troffel. Begin in een hoek van de kamer en werk geleidelijk naar de andere kant toe. Gebruik de troffel om de egaline gelijkmatig over het oppervlak te verspreiden. Zorg ervoor dat de laag egaline voldoende dik is om eventuele hoogteverschillen te compenseren.

Stap 6: Egaliseren van de ondergrond

Gebruik een lange rechte lat, een spaan of een pleistertroffel om de egaline gelijkmatig te verdelen en het oppervlak zo vlak mogelijk te maken. Maak vloeiende bewegingen om eventuele hobbels, bulten of lage plekken glad te strijken. Werk systematisch en let op de oneffenheden die je eerder hebt gemarkeerd.

Stap 7: Uitharding van de egaline

Laat de egaline volledig uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan enkele uren tot meerdere dagen duren, afhankelijk van de egaline en de omgevingsomstandigheden. Het is belangrijk om gedurende deze tijd het droogproces niet te verstoren of de vloer te belasten.

Stap 8: Schuren en stofvrij maken

Zodra de egaline volledig is uitgehard, schuur je het oppervlak lichtjes met behulp van een schuurmachine en fijn schuurpapier. Dit helpt eventuele ruwe plekken, bulten of onvolkomenheden verder glad te maken. Verwijder na het schuren al het stof en vuil door grondig te vegen en/of te stofzuigen.

Stap 9: Controle van de egalisatie

Controleer het geëgaliseerde oppervlak nogmaals op eventuele onregelmatigheden. Loop eroverheen en gebruik een waterpas om te controleren op vlakheid. Als je nog steeds hoogteverschillen opmerkt, herhaal dan de stappen 5 tot 8 totdat je een zo vlak mogelijk oppervlak hebt bereikt.

Stap 10: Voorbereiding voor het plakken van de PVC-vloer

Nadat de ondergrond volledig is geëgaliseerd en gecontroleerd, is het tijd om je plak PVC-vloer te installeren. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant van de PVC-vloer volgt en dat de ondergrond schoon, droog en vrij van stof is voordat je begint met het plakken van de vloer.

Conclusie

Het egaliseren van de ondergrond is een cruciale stap bij het voorbereiden van de installatie van een plak PVC-vloer. Door het volgen van dit gedetailleerde stappenplan kun je een vlak en egaal oppervlak creëren waarop je vloer perfect kan worden geplakt. Het egaliseren zorgt ervoor dat de vloer strak en professioneel oogt, maar het is belangrijk op te merken dat het doel niet is om een waterpas oppervlak te bereiken. Neem de tijd om elke stap zorgvuldig uit te voeren en controleer regelmatig op eventuele onvolkomenheden. Met een goed geëgaliseerde ondergrond leg je een stevige basis voor een prachtige, duurzame plak PVC-vloer die jarenlang meegaat.

Meer blogs...
Wat is de toplaag van een PVC vloer?

Wat is de toplaag van een PVC vloer en waarom is dit belangrijk?

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren?

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren?

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen - Solza.nl

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen

Waarom moet een vloer acclimatiseren? - Solza.nl

Waarom moet een vloer acclimatiseren?