Hoe visgraat PVC leggen? Je leest het hier! - Solza.nl
SOLZA

Hoe visgraat PVC leggen? Je leest het hier!

Een visgraat PVC vloer is een stijlvolle vloer die een erg positieve invloed kan hebben op je interieur. De visgraatvloer is een speciale manier van het aanleggen van je PVC vloer. Het is natuurlijk mogelijk om een specialist in te schakelen die deze vloer voor je kan leggen. De visgraatvloer is namelijk niet de makkelijkste vloer om zelf te leggen. Als je ervaring hebt met klussen en de uitdaging aan wil gaan is het echter mogelijk om je eigen PVC visgraatvloer te leggen!

Een visgraat PVC vloer leggen

Door het stijlvolle uiterlijk zijn PVC visgraat vloeren steeds populairder geworden. Daarnaast hebben PVC vloeren ook een hoop kwaliteiten die natuurlijk iedereen wil. Zo is de vloer duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en er zijn heel veel verschillende soorten ontwerpen mogelijk. Bij een visgraatvloer worden de verschillende planken in visgraat verband gelegd op de vloer. Let op: het stappenplan is wel gemaakt voor een verlijmde PVC vloer.

Voordat je de PVC vloer gaat leggen is het altijd belangrijk om de planken te laten acclimatiseren aan je woning. In elke ruimte is de temperatuur en luchtvochtigheid anders. De planken hebben voor levering waarschijnlijk heel lang in een warenhuis gelegen waar de omstandigheden natuurlijk anders zijn. Een verandering in temperatuur en luchtvochtigheid kan namelijk zorgen dat de planken iets krimpen of groeien. Als je de vloer direct legt kan dit zorgen voor een minder perfect resultaat en een mindere luchtstroming door de PVC planken.

Wat heb je nodig?

Als je zelf een visgraat PVC vloer wilt gaan leggen heb je een aantal dingen nodig. Leg het gereedschap paraat. Dit kan je erg veel tijd en moeite besparen. Je hebt nodig:

 • Meetlint
 • Draad
 • Potlood
 • Stofzuiger
 • Schuurmachine
 • Borstel
 • PVC knipper of stanleymes
 • Winkelhaak
 • Lijmkam (Geschikt voor PVC vloeren)
 • Wals (32kg)
 • PVC vloer planken (visgraat of walvisgraat)

Voor het lijmen van een PVC vloer is het dus erg belangrijk dat de ondergrond volledig egaal is. De kleinste oneffenheden kunnen namelijk gezien worden na verloop van tijd. Dit kan natuurlijk ook een invloed hebben op de levensduur van de vloer. Egaliseer daarom je vloer en wacht tot deze droog is voordat je gaat beginnen met het plaatsen van de PVC vloer.

Hoe visgraat PVC leggen

Stap 1: Schuren

Voordat je de vloer gaat aanbrengen is het belangrijk dat je de ondervloer gaat schuren. Als je gebruik maakt van egaline om de vloer te egaliseren of een houten ondergrond hebt, zorgt het schuren ervoor dat het lijm beter hecht.

Stap 2: Schoonmaken

Is alles egaal en geschuurd? Dan is het tijd om de ondergrond erg goed schoon te maken! Je schuurmachine heeft misschien al een hoop rommel veroorzaakt en er kan nog allemaal stof op de ondervloer liggen. Het is erg belangrijk dat de vloer goed schoon wordt gemaakt, voor een betere hechting van de lijm en een egale vloer.

Stap 3: Richting van het patroon bepalen

Als je een visgraat PVC vloer wilt leggen is het natuurlijk belangrijk welke richting de vloer opgaat en hoe je het patroon precies wilt hebben. Dit bepaalt ook direct of je van links naar rechts begint, van rechts naar links of van voren naar achter.

Stap 4: Span een lijn

Leg het patroon uit met de PVC planken die nu volledig geacclimatiseerd zijn. Zorg ervoor dat je links niet uitkomt met een halve plank en rechts een volledig vloerdeel over hebt aan ruimte. Verschuif het punt zodat er net zo veel ruimte overblijft aan beide zijden. Dit helpt met het bepalen van de juiste start en het recht leggen van je nieuwe vloer. Gebruik een volle visgraat punt en meet de afstand van de punt naar de muur op en doe dit aan beide kanten. Pak vervolgens een draad en span deze tussen de twee afgetekende ruimtes.

Stap 5: Beginnen met plaatsen

Begin eerst zonder lijm de vloerdelen neer te leggen. Met een winkelhaak en de draad kan je de vloerdelen volgens het patroon plaatsen en deze vervolgens verschuiven tot ze recht liggen. Als je punten gelijk lopen met de lijn betekent dit dus dat ze recht liggen. Liggen ze echt goed recht, dan kan je alvast vier stroken pvc met lijm op de grond vastmaken. Dit is de start van je vloer.

De volgende stap is om lijm aan te brengen op de vloer. Een lijmkam verdeelt de lijm gelijkmatig op een manier die speciaal geschikt is voor PVC vloeren. De vertanding van PVC lijmkammen zijn speciaal gemaakt voor de PVC vloer en zorgt voor de beste hechting. Breng de lijm aan en plaats het patroon verder. Is je vloer in de lijm gezet? Wacht dan 20 minuten tot de lijm optimaal is gehecht en ga verder met de rest van de vloer.

Tip!

De beste manier om de vloer aan te leggen is op de zigzag manier. Als eerst doe je dus de middelste lijn die het draad volgt, en vervolgens zigzag je door de kamer heen. Wacht bij elke lijn 20 minuten voor de lijm goed is gehecht.

Stap 6: Walsen en opruimen!

Door een wals te gebruiken zorg je ervoor dat de vloer echt goed vast op zijn plek komt te liggen. Maak gebruik van een wals van minimaal 32 kilo en ga zowel over de breedte van de kamer als over de lengte. Vervolgens kan je de vloer goed schoonmaken (gebruik PVC reiniger) en kunnen de meubels weer geplaatst worden. De laatste stap is om jarenlang te genieten van je prachtige nieuwe PVC visgraat vloer!

Meer blogs...
Wat is de toplaag van een PVC vloer?

Wat is de toplaag van een PVC vloer en waarom is dit belangrijk?

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren?

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren?

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen - Solza.nl

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen

Waarom moet een vloer acclimatiseren? - Solza.nl

Waarom moet een vloer acclimatiseren?