Hoe leg je hybride parket? Stappenplan, tips & tricks! - Solza.nl
SOLZA

Hoe leg je hybride parket? Stappenplan, tips & tricks!

Hybride parket, ook wel bekend als hybride houten vloeren, is een populaire keuze geworden vanwege de combinatie van de warme uitstraling van echt hout en de duurzaamheid van moderne technologie. Het leggen van hybride parket kan een uitdagend project lijken, maar met het juiste stappenplan en wat basiskennis kun je het zelf doen. Deze hybride houten vloeren zijn net zo eenvoudig te leggen als laminaat. De vloerdelen zijn voorzien van een handige klikverbinding, 24 uur waterbestendig en niet alleen extra breed en lang, maar ook nog eens extra sterk en super mat afgewerkt! In deze blog tref je een stappenplan om je te helpen bij het leggen van hybride parket rechte stroken.

Hoe hybride parket leggen? Stappenplan

Rechte planken Hybride parket leggen

Zoals al even aangegeven is er dus een verschil tussen het leggen van hybride parket in rechte planken of rechte stroken en het leggen van hybride parket visgraat. Hieronder tref je het stappenplan voor hybride parket rechte planken. Wel zo makkelijk!

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van het hybride parket, is het essentieel om de juiste voorbereidingen te treffen. Meet de ruimte nauwkeurig op en zorg ervoor dat je voldoende materiaal hebt om het hele oppervlak te bedekken. Verwijder eventuele bestaande vloerbedekking en zorg ervoor dat de ondervloer schoon, vlak en droog is. Controleer ook of de ondervloer geschikt is voor het leggen van hybride parket. Het is bij hybride parket mogelijk om de vloer te verlijmen, maar dit is niet noodzakelijk vanwege de handige klikverbinding die hierop aan is gebracht. Het gemakkelijkst is dus om de vloer zwevend te leggen.

Stap 2: Leg het vochtscherm

In veel gevallen is het aanbevolen om een vochtscherm te leggen voordat je begint met het plaatsen van het hybride parket. Dit vochtscherm beschermt de vloer tegen opstijgend vocht en zorgt voor een langere levensduur van je vloer. Volg de instructies van de fabrikant voor het correct leggen van het vochtscherm en zorg ervoor dat de overlappingen goed worden afgedicht.

Stap 3: Plaats de ondervloer

Om een gelijkmatig oppervlak te creëren en eventueel geluid te dempen, wordt het aanbevolen om een ondervloer te plaatsen voordat je het hybride parket installeert. Er zijn verschillende soorten ondervloeren beschikbaar, zoals bijvoorbeeld alufoam of andere ondervloeren voor laminaat. Leg de ondervloer in banen en zorg ervoor dat de randen goed aansluiten en overlappen.

Stap 4: Begin met leggen

Nu is het tijd om het hybride parket daadwerkelijk te gaan leggen. Begin in een hoek van de ruimte en leg de eerste rij planken met de tand naar de muur gericht. Plaats afstandshouders langs de muur om voldoende uitzettingsruimte te creëren. Leg de planken met de groefkant naar de muur en zorg ervoor dat ze stevig en vlak liggen.

Stap 5: Zaag de planken op maat

Tijdens het leggen zul je merken dat je planken moet inkorten om ze passend te maken bij de muur of obstakels in de ruimte. Meet nauwkeurig en gebruik een zaag of een laminaatsnijder om de planken op maat te zagen. Zorg ervoor dat je de planken aan de juiste kant inkort, zodat de groef- en tandverbindingen intact blijven.

Stap 6: Ga verder met leggen

Ga door met het leggen van de planken, waarbij je elke rij verbindt met de vorige rij door de groef in de tong van de plank te schuiven. Zorg ervoor dat je de planken stevig tegen elkaar drukt en controleer regelmatig of alles nog steeds vlak en recht ligt. Gebruik indien nodig een rubberen hamer om de planken voorzichtig op hun plaats te tikken.

Stap 7: Werk de laatste rij af

Bijna aan het einde van het leggen van het hybride parket zul je merken dat de laatste rij planken mogelijk smaller moet zijn dan de standaardbreedte. Meet de ruimte nauwkeurig op en zaag de planken op maat. Plaats de laatste rij planken en zorg ervoor dat er voldoende uitzettingsruimte is aan de muur.

Stap 8: Verwijder de afstandshouders

Nadat het hybride parket is gelegd, kun je de afstandshouders langs de muur verwijderen. Dit geeft de vloer de nodige ruimte om uit te zetten en te krimpen met temperatuurveranderingen. Werk de vloer af door de plinten te installeren en eventuele overgebleven openingen af te dichten met kit.

Stap 9: Onderhoud en geniet van je nieuwe vloer

Nu je het hybride parket hebt gelegd, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en vegen houdt de vloer vrij van stof en vuil. Gebruik een licht vochtige dweil om de vloer schoon te maken, maar vermijd overmatig watergebruik. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant voor de beste resultaten.

Hybride parket kun je zelf leggen

Met dit stappenplan kun je zelf hybride parket leggen en genieten van een prachtige vloer in je huis. Het leggen van hybride parket vergt wat tijd en geduld, maar met de juiste aanpak kun je een resultaat bereiken dat zowel duurzaam als esthetisch aantrekkelijk is. Veel succes!

Meer blogs...
Welke vloeren passen in een bohemian interieur? - Solza.nl

Welke vloeren passen in een bohemian interieur?

Welke vloeren passen in een industrieel interieur? - Solza.nl

Welke vloeren passen in een industrieel interieur?

Welk vloerkleed kan op een PVC vloer? - Solza.nl

Welk vloerkleed kan op een PVC vloer?

Nieuw bij Solza: De Floer Legservice

Nieuw bij Solza: De Floer Legservice