Wat is zwevend leggen? Voordelen, stappenplan, tips & tricks! - Solza.nl
SOLZA

Wat is zwevend leggen? Voordelen, stappenplan, tips & tricks!

Bij het plannen van een vloerrenovatie of -installatie is het belangrijk om de verschillende installatiemethoden te begrijpen. Een van de populaire technieken die veel gebruikt wordt, is zwevend leggen. In deze uitgebreide gids verkennen we wat zwevend leggen inhoudt, waarom het een goede keuze kan zijn en hoe je het correct kunt uitvoeren. Of je nu een nieuwe houten vloer, laminaat of click PVC vloer wilt installeren, het zwevend leggen biedt vele voordelen en maakt het proces gemakkelijker en flexibeler. Laten we dieper ingaan op deze installatiemethode en ontdekken hoe je een prachtige zwevende vloer kunt realiseren.

Wat is zwevend leggen?

Zwevend leggen verwijst naar een installatiemethode waarbij de vloerplanken niet rechtstreeks op de ondervloer worden bevestigd, maar eerder met elkaar worden verbonden. Dit gebeurt door middel van een kliksysteem, lijmverbindingen of andere vergrendelingsmechanismen. De vloer zweeft als het ware bovenop de ondervloer, waardoor het gemakkelijk te installeren en te verwijderen is. Vloersoorten waar we dit bij zien gebeuren zijn bijvoorbeeld parketvloeren, hybride houten vloeren, laminaat en click PVC vloeren.

Voordelen van zwevend leggen

  1. Gemakkelijke installatie: Zwevend leggen vereist geen complexe bevestigingsmethoden, zoals spijkers of lijm. Dit maakt de installatie veel eenvoudiger en minder tijdrovend. Het is een geschikte optie voor zowel doe-het-zelvers als professionals.

  2. Flexibiliteit: Met zwevend leggen kun je de vloer gemakkelijk verplaatsen of verwijderen, wat handig is als je van plan bent om te verhuizen of de vloer in de toekomst wilt vervangen of upgraden.

  3. Geschikt voor verschillende ondervloeren: Zwevend leggen kan worden toegepast op diverse ondervloeren, zoals beton, hout, tegels en zelfs bestaande vloeren. Dit maakt het een veelzijdige optie.

  4. Geluidsdemping: Door het gebruik van een dempende ondervloer kan zwevend leggen zorgen voor een betere geluidsisolatie. Dit is vooral gunstig in appartementen of bij het verminderen van het contactgeluid tussen verdiepingen.

  5. Uitzettingsmogelijkheden: Zwevende vloeren hebben ruimte voor natuurlijke uitzetting en krimp, wat belangrijk is bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Dit minimaliseert de kans op kromtrekken of barsten.

Hoe zwevend leggen uitvoeren?

Volg deze stappen voor een succesvolle zwevende vloerinstallatie. De exacte manier van installeren of leggen kan verschillende per vloerpatroon en per merk. Houdt hier dus rekening mee. Onderstaande stappenplan dient als voorbeeld.

Stap 1: Voorbereiding van de ondergrond

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vlak is. Verwijder eventuele oneffenheden, zoals losse delen, stof of vuil. Controleer ook op vochtproblemen en los deze indien nodig op.

Stap 2: Plaatsing van de Ondervloer

Leg een geschikte ondervloer om te zorgen voor demping, vochtisolatie en een glad oppervlak. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste plaatsing van de ondervloer en zorg ervoor dat de naden goed zijn afgedicht.

Benieuwd welke ondervloer jij nodig hebt voor click PVC? Dat lees je hier!

Stap 3: Begin met het Leggen van de Vloerplanken

Begin in een hoek van de kamer en plaats de eerste plank met de korte zijde tegen de wand. Gebruik de juiste verbindingstechniek, zoals een kliksysteem, om de planken stevig aan elkaar te bevestigen. Werk geleidelijk door de ruimte en klik elke plank op zijn plaats.

Stap 4: Snijd de Planken op Maat

Indien nodig, meet en markeer de planken die aan het einde van de rij moeten worden ingekort. Gebruik een zaag om de planken nauwkeurig op maat te snijden. Zorg ervoor dat je schone en rechte snedes maakt voor een naadloze afwerking.

Stap 5: Herhaal het Leggingsproces

Ga door met het leggen van de vloerplanken rij voor rij, waarbij je elke rij stevig vastklikt aan de vorige. Zorg ervoor dat de planken strak tegen elkaar liggen zonder openingen. Controleer regelmatig met een waterpas om te zorgen voor een vlakke installatie.

Stap 6: Afwerking en Onderhoud

Bevestig eventuele plinten of overgangsprofielen om de zwevende vloer netjes af te werken. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant om de levensduur en schoonheid van je vloer te behouden.

Conclusie

Zwevend leggen biedt een praktische en flexibele manier om een nieuwe vloer te installeren. Met zijn eenvoudige installatie, flexibiliteit en diverse voordelen is het een populaire keuze voor zowel doe-het-zelvers als professionals. Volg de juiste stappen en geniet van een prachtige zwevende vloer die zowel duurzaam als stijlvol is.

Meer blogs...
Verschil tussen visgraat en hongaarse punt vloeren - Solza.nl

Verschil tussen visgraat en hongaarse punt vloeren

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand