Droog egaliseren? Zo doe je dat! - Solza.nl
SOLZA

Droog egaliseren? Zo doe je dat!

Als je een PVC vloer wilt (laten) leggen in je woning is het natuurlijk erg belangrijk dat de ondergrond egaal is. De kleinste afwijking kan zichtbaar worden in het eindresultaat en in sommige gevallen kan het zelfs zorgen voor problemen. Het is mogelijk om de vloer te egaliseren met daarvoor bestemde egaline, maar ook kan je dit ‘droog’ doen. Er zijn een aantal manieren waarop je de vloer droog kan egaliseren. In deze blog gaan wij hier graag dieper op in en zullen we elke methode van droog egaliseren uitlichten. Wel zo handig!

> Lees hier meer over waarom egaliseren noodzakelijk is bij een PVC vloer.

Droog egaliseren voor zeer oneffen vloeren

Hoewel het niet al te vaak voorkomt, kan het natuurlijk zo zijn dat jouw vloer veel grote oneffenheden heeft door schade. In deze gevallen is de beste manier van droog egaliseren gebruik te maken maken van egalisatiekorrels. De korrels vullen de grote ruimtes op waardoor je binnen no time een egale vloer hebt. Combineer dit met het plaatsen van spaanplaten om de vloer volledig nauwkeurig te egaliseren.

Bij grote oneffenheden wordt er normaal voor gekozen om cement te storten op de vloer en dit weer vlak te maken. Hoewel dit een mogelijkheid is, duurt het natuurlijk een tijdje voordat het cement is gedroogd en geeft het natuurlijk een hoop rotzooi. De korrels kan je gemakkelijk en snel leggen. Je hoeft niet te wachten om door te gaan met het volgende deel van de vloer.

Maak gebruik van een ondervloer

De meest voorkomende manier van een vloer egaliseren is door gebruik te maken van een ondervloer. Een vloer met hele grote gaten en oneffenheden kan op deze manier niet gered worden. Een ondervloer is vooral geschikt voor een draagvloer met minimale oneffenheden. De platen of rollen zijn in veel gevallen geschikt voor het oplossen van oneffenheden tot maximaal 3 mm. Daarnaast hebben de meeste ondervloeren een vochtscherm waardoor deze bescherming biedt tegen optrekkend vocht. Is er geen vochtscherm aanwezig? Dan kun je vaak kiezen voor het toevoegen van een vochtwerende folie.

Een ondervloer is echter niet geschikt voor elk type vloer. Een verlijmde PVC vloer of een ander type verlijmde vloer moet geplaatst worden direct op de ondergrond. Het is dus niet mogelijk om deze te plaatsen op de ondervloer In dit geval moet de ondergrond geëgaliseerd worden op een andere manier.

Naast het egaliseren van je vloer brengen ondervloeren nog veel meer voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor extra geluidsdemping, werkt het tegen vocht. Ben je van plan om een Click PVC vloer te plaatsen? Dan moet je gebruik maken van een ander type ondervloer om ervoor te zorgen dat je klikvloer optimaal wordt beschermd.

OSB platen gebruiken

OSB platen zijn een vorm van droog egaliseren die op veel verschillende manieren toegepast kan worden. Oudere woningen hebben een houten constructie als ondergrond. Deze constructie bestaat uit balken waar aardig veel open ruimte tussen kan zitten. Het leggen van je vloer op deze ondergrond is praktisch onmogelijk. Daarom is het erg belangrijk dat er een geheel wordt gemaakt van deze ondervloer zodat hier weer een vloer op geplaatst kan worden.

De OSB platen moeten bevestigd worden met parket lijm of schroeven op de houten constructie. Vervolgens is het mogelijk om hierboven nog te egaliseren met egaline of met een ondervloer. OSB platen moeten dus helemaal onderop de houten constructie van je vloer worden geplaatst. Afhankelijk van het type vloer dat je gaat plaatsen, kan je de volgende laag kiezen en dus de uiteindelijke vloer zetten.

Duale ondervloer platen

Deze platen zijn geschikt voor het egaliseren van je ondervloer op een droge manier. Het zorgt voor een snelle voorbereiding van de vloer en zorgt voor een super egale ondergrond. Ook heeft deze vloer een 10 dB geluidsreductie label. Extra demping dus! Deze platen zijn geschikt voor het leggen van een verlijmde vloer.

Je vloer egaliseren

Als je de vloer droog wilt egaliseren heb je dus keuze uit verschillende manieren. Er zijn een aantal methodes die je kan gebruiken voor een egale ondervloer. Als deze methodes niet bij je woning passen of de vloer die je wilt plaatsen, dan is het misschien verstandig om te kiezen voor een andere manier van egaliseren. Het grootste voordeel van droog egaliseren is dus dat je na het egaliseren van de bodem direct je nieuwe vloer kan leggen. Je hoeft niet te wachten tot de vloer opdroogt. Natuurlijk is een groot nadeel wel dat niet elke methode geschikt is voor elke vloer. Het is dus belangrijk dat je de kenmerken doorneemt wanneer je een vloer gaat plaatsen. Hiervoor kun je uiteraard ook altijd contact opnemen met één van onze specialisten.

Meer blogs...
Wat is de toplaag van een PVC vloer?

Wat is de toplaag van een PVC vloer en waarom is dit belangrijk?

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren?

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren?

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen - Solza.nl

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen

Waarom moet een vloer acclimatiseren? - Solza.nl

Waarom moet een vloer acclimatiseren?