Welke houten vloer met vloerverwarming? Je leest het hier! - Solza.nl
SOLZA

Welke houten vloer met vloerverwarming? Je leest het hier!

Veel mensen kiezen voor een houten vloer in hun woning. Het is een natuurproduct dat een warme en huiselijke sfeer aan je huis zal geven. Toch zie je steeds vaker dat huizen vloerverwarming krijgen. Niet elke soort houten vloer is geschikt om over vloerverwarming heen te leggen aangezien het een natuurproduct is. Wanneer je hier wel voor kiest zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Welke houten vloer kun je over vloerverwarming heen leggen? Wij gaan er in deze blog dieper op in.

Waar op letten bij een houten vloer?

Een houten vloer staat prachtig in je interieur en is uitermate geschikt om een huis een stuk extra karakter te geven, maar een houten vloer heeft ook redelijk wat onderhoud nodig. Het blijft een natuurproduct welke zal reageren op lucht en vochtigheid. Het zal dus kunnen krimpen en uitzetten, net zoals bijvoorbeeld tuinhout dit ook doet. Hier moet altijd rekening mee gehouden worden als je een houten vloer legt. Vloerverwarming zou hier dan in potentie ook effect op kunnen hebben. Door de warmte van de vloerverwarming zal de vloer kunnen krimpen en ervoor zorgen dat de vloer gaat kraken.

Daarnaast moet je de vloer ook behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met wax, lak of olie. Je kunt hier voor veel verschillende afwerkingen kiezen. Zo kun je de houten vloer altijd perfect bij je interieur laten passen. Dit is dan ook de reden dat veel mensen nog steeds voor een houten vloer kiezen. Een houten vloer kun je altijd naar wens laten leggen en afwerken.

Welke houten vloer met vloerverwarming

Vloerwarming en een houten vloer

Als je over je vloerverwarming een houten vloer wilt laten leggen, kan dit niet zomaar. Je moet hierbij met verschillende dingen rekening houden. Niet elke houten vloer is namelijk geschikt voor het leggen over vloerverwarming. Sommige houten vloeren zullen het rendement van je vloerverwarming kunnen verlagen. Dit is zonde van de verwarming en wil je het liefst voorkomen natuurlijk, of je moet bereid zijn om veel te betalen voor het stoken.

Het risico van rendement van je vloerverwarming verliezen, loop je wanneer de houten vloer zwevend gelegd wordt. Op deze manier blijft de warmte van de vloerverwarming tussen het beton en het hout zitten. We adviseren dan ook om de houten vloer te verlijmen wanneer je hier de mogelijkheid toe hebt. Dit zorgt ervoor dat de warmte door de plank heen komt. Ook moet je opletten dat je voor een dunne plank kiest. Zo hoef je minder te stoken en zal de warmte beter doorgelaten worden. Dit zorgt ervoor dat je een hoger rendement behoudt van je vloerverwarming.

Welke houten vloeren zijn geschikt?

Er zijn echter wedegelijke houten vloeren die geschikt zijn voor de combinatie met vloerverwarming. Zo hebben houten vloeren over het algemeen een hogere warmteweerstand, maar zorgen houten vloeren er wel voor dat ze de warmte die doorkomt langer vasthouden. Bij PVC vloeren vervliegt deze warmte sneller in de ruimte.

Lamelparket vloeren

Als je op zoek gaat naar een geschikte houten vloer moet je letten dat het een dunne plank is en hij verlijmd gelegd kan worden. Een voorbeeld hiervan is lamelparket. Dit is een multiplex onderlaag en een houten toplaag. De onderlaag is goed te verlijmen. Een geschikt soort hout is Eikenhout, als deze plank niet te dik is. Andere soorten hout zijn minder geschikt en zullen niet sterk genoeg zijn als dunne planken.

Hybride houten vloeren

Hybride houten vloeren zijn revolutionaire nieuwe vloeren die in Nederland nog een echte doorbraak moeten maken. Deze vloersoort is een soort ideale samenstelling van laminaat vloeren en PVC vloeren. Deze soorten houten vloeren is perfect om te combineren met vloerverwarming omdat deze over een lage warmteweerstand beschikken. Daarnaast komen deze vloeren met een click verbinding zoals je die gewend bent van laminaatvloeren en click PVC vloeren.

PVC vloeren

Daarnaast zijn PVC vloeren ook ideaal om te leggen over een vloerverwarming. Deze kunnen er uit zien als hout, aanvoelen als hout, maar geen hout zijn. Een PVC vloer is dun, maar heeft wel een zeer sterke toplaag. Dit maakt het ideaal voor over vloerverwarming, omdat het stevig is, maar wel genoeg warmte doorlaat. Dit zorgt dan voor een hoger rendement van de vloerverwarming.

Welke houten vloer met vloerverwarming

Win genoeg advies in

Als je een houten vloer wilt gaan leggen over vloerverwarming heen, is het altijd aan te raden om eerst goed advies in te winnen. Ga in gesprek met een vloerverwarming specialist. Deze kan je het beste adviseren welke houten vloer er geschikt is om over jouw specifieke vloerverwarming heen te leggen, dit kan namelijk ook nog per vloerverwarming verschillen. Ook de manier van de vloer leggen kan een groot verschil uitmaken. Zo wordt er aangeraden om de vloer altijd te verlijmen, om warmteverlies tegen te gaan en zo energie te kunnen besparen. Hoe je dit het beste doet kan een specialist je het beste uitleggen. Een advies dat je tegenwoordig steeds vaker zult krijgen is om een PVC vloer te leggen over je vloerverwarming.

Meer blogs...
Welke vloeren passen in een bohemian interieur? - Solza.nl

Welke vloeren passen in een bohemian interieur?

Welke vloeren passen in een industrieel interieur? - Solza.nl

Welke vloeren passen in een industrieel interieur?

Welk vloerkleed kan op een PVC vloer? - Solza.nl

Welk vloerkleed kan op een PVC vloer?

Nieuw bij Solza: De Floer Legservice

Nieuw bij Solza: De Floer Legservice