PVC vloer verwijderen? Zo doe je dat! - Solza.nl
SOLZA

PVC vloer verwijderen? Zo doe je dat!

PVC vloeren zijn erg populair geworden omdat het een duurzame vloer is die erg lang mee kan gaan en weinig onderhoud vereist. Een goede PVC vloer kan rond de 15 tot 30 jaar meegaan, afhankelijk van hoe dik je toplaag is. Uiteindelijk kan het echter voorkomen dat er krassen ontstaan op de vloer of deze zelfs erger worden. In het geval dat de toplaag repareren niet genoeg is, moet je de PVC plank vervangen, of misschien wil je zelfs de hele PVC vloer verwijderen. Dit is hoe je dat het beste kan doen!

PVC vloer vervangen

Wil je snel en gemakkelijk je PVC vloer repareren wanneer er een plank (of meerdere) beschadigd is geraakt? Dan is dit erg snel en gemakkelijk te doen. Je hebt slechts een aantal dingen nodig.

  • Föhn of hete lucht pistool
  • PVC plank
  • Lijm
  • Afwasmiddel of een schuurmachine

Stap 1: Verhitten

Pak de föhn of het heteluchtpistool erbij en begin het vloerdeel te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat de lijm losser wordt en het een stuk makkelijker wordt om de plank te verwijderen. Vervolgens haal je de plank los en zet je deze aan de kant.

Stap 2: Lijmresten

Een egale vloer is erg belangrijk als je een PVC vloer gaat plaatsen. De lijmresten die achterblijven na het verwijderen van de planken kunnen zorgen voor oneffenheden en moeten daarom verwijderd worden. De makkelijkste manier om deze lijm te verwijderen is door afwasmiddel en water hierop in te laten weken en het vervolgens te verwijderen. Bij sterke lijm kan het echter zijn dat je een schuurmachine nodig gaat hebben.

Stap 3: Lijmen

Plaats nieuwe lijm. Gebruik de lijmkam die je gebruikt hebt bij het plaatsen van de PVC vloer om de lijm uit te spreiden over de ondergrond. Dit zorgt voor een goede hechting van de plank. Het beste is om een lijmkam te kiezen die gemaakt is voor PVC vloeren, omdat de diepte van de tandjes van deze kammen ideaal is voor het leggen van een PVC vloer.

Stap 4: Nieuwe stroken

Bevestig de nieuwe PVC vloer plank en zorg ervoor dat deze goed zit tussen de rest van de planken. Leg iets zwaars op de plank die je zojuist hebt gelijmd en laat deze twee uur drogen. Vervolgens kan je de vloer weer schoonmaken en is deze weer klaar voor gebruik!

PVC vloer verwijderen

Click PVC vloer opnieuw leggen

Als je een beschadiging hebt in je click PVC vloer, dan is het proces natuurlijk iets anders. Het kan gedaan worden op dezelfde manier zoals hierboven omschreven, maar is vaak iets lastiger. Als eerst plak je de vloerplank af met tape om zeker te weten dat je de juiste plank hebt. Vervolgens kan je een invalzaag gebruiken om een paar inkepingen te maken. Gebruik verbindingslijm en plaats de nieuwe plank. Gebruik gewicht om de plank goed vast te drukken en laat deze drogen. Het is mogelijk om elke vorm van click laminaat te vervangen op deze manier.

Zelf een PVC vloer opnieuw leggen is niet lastig!

Ook al gaan PVC vloeren over het algemeen heel lang mee kan het alsnog zo zijn dat een plank erg wordt beschadigd door iets zwaars wat valt of iets scherps. In dit geval wil je natuurlijk niet de hele vloer opnieuw gaan plaatsen. Een van de grote voordelen van deze PVC vloeren is dat je dus de stroken individueel los kan maken en een nieuwe kan plaatsen.

Hitte van een föhn of een heteluchtpistool helpt erg met het zacht maken van de lijm. Dit zorgt ervoor dat je de vloer een stuk makkelijker los kan halen. Deze techniek kan je ook toepassen voor het verwijderen van de lijmresten, maar in sommige gevallen kan de lijm te goed vastzitten. In dit geval is een schuurmachine nodig om de lijm te verwijderen en de vloer weer egaal te maken.

Het is natuurlijk mogelijk om een specialist in te schakelen om je vloer te repareren. Dit kost echter een hoop geld, terwijl er vaak maar een plank vervangen hoeft te worden. Het is echter best makkelijk om zelf je PVC vloer te repareren. Vooral als je nog een aantal planken hebt liggen en wat lijm van het installeren van de PVC vloer is dit extra voordelig.

Meer blogs...
Welke vloeren passen in een bohemian interieur? - Solza.nl

Welke vloeren passen in een bohemian interieur?

Welke vloeren passen in een industrieel interieur? - Solza.nl

Welke vloeren passen in een industrieel interieur?

Welk vloerkleed kan op een PVC vloer? - Solza.nl

Welk vloerkleed kan op een PVC vloer?

Nieuw bij Solza: De Floer Legservice

Nieuw bij Solza: De Floer Legservice