PVC trap bekleden? Zo doe je dat! - Solza.nl
SOLZA

PVC trap bekleden? Zo doe je dat!

Elke dag wordt er vaak heen en weer gelopen op de trap. Dit is dan ook een plek die snel slijt in je woning. Het is dan ook een goede investering om je trap met PVC te bekleden. Dit is een zeer slijtvast materiaal en in veel verschillende stijlen en kleuren te vinden. Je zult ervan versteld staan wat voor toffe make-over dit gaat zijn in huis. We gaan je vertellen hoe je een trap met PVC kunt bekleden.

Waar begin je?

Om te beginnen heb je best wel wat materialen nodig. Naast de PVC vloeronderdelen, moet je ook rekening houden dat je de trap goed moet schoonmaken en egaliseren. Hierbij wordt het ook aangeraden om jezelf goed te beschermen tegen de stof die vrijkomt van het schuren en dampen van de lijm. Ook heb je natuurlijk verschillende gereedschappen nodig. Zorg voordat je begint dat je alles wat je nodig gaat hebben voor het leggen van een vloer bij elkaar verzameld en in de buurt hebt liggen. Dit zorgt ervoor dat je fijn en ontspannen aan het werk kunt.

Stap 1. Maar de trap goed schoon

Voordat je de trap kunt gaan bekleden, is het vanzelfsprekend dat je de oude bekleding van de trap verwijderd. Hierbij blijven er vaak oude lijm en verfresten achter op de trap. Dit moet je als eerst goed verwijderen. Je hebt voor het leggen van PVC namelijk een glad en geëgaliseerd oppervlakte nodig.

Schuur hierna zowel de treden als de stootranden helemaal glad. Ingesleten treden kun je vlak maken met een opvulmiddel. Hierna ga je aan de slag met de primer. Zo weet je zeker dat het PVC goed aan de trap zal hechten. Breng deze primer aan met een brede kwast op de grote stukken en gebruik een smalle kwast om het goed in de hoeken aan te brengen. Doe dit voor elke trede.

Stap 2. Maak een mal met modeltape

Elke traptrede heeft een andere vorm en dit kan lastig op maat te maken zijn. Door een mal te maken met modeltape wordt dit al een stuk makkelijker. Plak de tape in meerdere lagen langs de rand van de traptrede en trek hem daarna voorzichtig los van de trap. Leg de PVC strook op een schone ondergrond en plak hier de mal op.

Stap 3. Snij de PVC vloer op maat

PVC is makkelijk met een hobbymes te snijden. Op deze manier kun je makkelijk de benodigde traptreden op maat snijden rondom de mal. Doe dit voorzichtig en breek eenvoudig de overtollige delen af. Hierna kun je de tape van de vloerdelen af trekken en ze op de desbetreffende trede leggen.

Stap 4. De vloerdelen op de trap bevestigen

Bij de meeste PVC vloerdelen zit er onderop al een lijmlaagje waarmee je hem vastmaakt. Je kunt dus eenvoudig de folie verwijderen en de vloerdelen op de juiste traptreden plakken. Wanneer een PVC vloerdeel niet meer goed plakt, kun je hem kort verwarmen met een föhn. Hierna kun je de traptrede opnieuw plakken en vergeet hem ook niet stevig aan te drukken.

Het maken van de mal met modeltape, het op maat snijden en het plakken van de vloerdelen herhaal je op deze manier voor elke traptrede. Je kunt dit het beste 1 voor 1 doen, zodat er geen verwarring kan ontstaan welke mal bij welke traptrede hoort. Zo voorkom je ook verspilling van de vloerdelen.

Stap 5. De trapprofielen

De traptreden werk je het mooiste af met een beschermend trapprofiel. Meet per traptrede de lengte op en zaag het profiel met een ijzerzaag op de juiste lengte af. Schroef ze vast aan de voorkant van de trede. Deze gaan we weer afdekken met een stuk PVC. Meet dit af en snijd de juiste lengte PVC af. Ook deze kun je gewoon weer makkelijk plakken.

Stap 6. De stootborden

Om alles netjes af te werken breng je de stootborden nog aan. Je kunt ervoor kiezen om dit in dezelfde kleur te doen, maar witte contrasterende stootborden kunnen ook heel mooi en stijlvol staan. Ook hierbij meet je weer de hoogte en lengte op en snijd deze op maat af. Deze kun je wel beter met speciale lijm goed vastmaken. Zo weet je zeker dat ze goed blijven zitten.

Meer blogs...
Verschil tussen visgraat en hongaarse punt vloeren - Solza.nl

Verschil tussen visgraat en hongaarse punt vloeren

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand