Kieren in Visgraat PVC vloeren: Oorzaken, Oplossingen en Tips - Solza.nl
SOLZA

Kieren in Visgraat PVC vloeren: Oorzaken, Oplossingen en Tips

Ben jij van plan om een visgraat vloer of Hongaarse punt vloer te laten leggen of is deze vloer al gelegd? Dan zijn er een aantal specifieke punten om rekening mee te houden. Eén van deze punten is dat het mogelijk is dat er kieren ontstaan in de vloer. Dit heeft verschillende redenen.

Kieren visgraat PVC of Hongaarse punt vloeren

Bij vloeren met een patroon, zoals een visgraat vloer of een Hongaarse punt vloer, is het gebruikelijk dat er hier en daar kleine kiertjes ontstaan tussen de planken. Dit komt doordat zelfs de kleinste oneffenheid in de ondervloer ervoor kan zorgen dat het patroon in de vloer iets verschuift en door het effect van eventuele verschillen in temperatuur op de vloerdelen. Je zou het dus kunnen zien als een eigenschap van het specifieke vloerpatroon.

Egaliseren maakt glad, niet waterpas

Hoewel de vloer geëgaliseerd is en dus glad gemaakt, betekent dit niet dat de vloer volledig vlak of waterpas is. Een dekvloer dient al bijna waterpas te zijn om de laag egaline vervolgens volledig waterpas te krijgen. Dit is echter in vrijwel geen enkele woning het geval. Daarom kan het voorkomen dat er in het patroon van de visgraat- of Hongaarse puntvloer kleine openingen of kiertjes ontstaan. De vakman zal altijd proberen dit tot een minimum te beperken, maar het is onmogelijk om dit volledig uit te sluiten.

Kieren in Visgraat PVC vloeren Oorzaken, Oplossingen en Tips

Acclimatiseren erg belangrijk

Net zoals met bijvoorbeeld laminaat vloeren, parket of click PVC vloeren is het ook voor plak PVC van enorm belang dat dit goed kan acclimatiseren in de ruimte waar de vloer komt te liggen. Ook dryback PVC vloeren werken namelijk, al is het in verhouding een stuk minder dan houtdragende vloeren. Geef de vloer dus een kans om te 'wennen' aan de ruimte waar deze komt te liggen en zorg dat de ruimte altijd binnen de aangegeven temperaturen is. Te koud of te warm is voor geen enkele vloer namelijk goed, kan voor werking op lange termijn zorgen en dus ook voor kieren in de vloer.

Vergelijkbaar met een houten visgraat vloer

Dit specifieke type patroonvloer is gebaseerd op de traditionele houten visgraat vloeren en Hongaarse puntvloeren. Hetzelfde fenomeen doet zich uiteraard ook voor bij deze vloeren. In het geval van een houten patroonvloer wordt de vloer geschuurd en wordt het schuurstof vermengd met houtlijm. Hiermee worden de kiertjes opgevuld en vervolgens wordt de vloer opnieuw geschuurd voordat deze wordt afgewerkt met lak of olie. Dit proces vereist vakmanschap en ambachtelijk werk.

Kieren in Visgraat PVC vloeren Oorzaken, Oplossingen en Tips

Opvullen van kieren visgraat PVC vloeren

De genoemde methode voor het opvullen van kieren in houten vloeren is tegenwoordig ook toegepast op moderne PVC visgraat vloeren. Er is een speciaal product ontwikkeld dat dezelfde eigenschappen heeft als het schuurstof vermengd met lijm. Met dit materiaal worden de kiertjes opgevuld en netjes afgewerkt, wat resulteert in een duurzame en correcte afwerking van de vloer. Hiermee worden de kiertjes netjes afgedicht en is dit zowel visueel als praktisch weer hersteld. De vloer is op deze manier bijvoorbeeld weer helemaal waterbestendig.

Bij Solza.nl bieden wij de volgende voegpasta's aan;

Meer blogs...
Verschil tussen visgraat en hongaarse punt vloeren - Solza.nl

Verschil tussen visgraat en hongaarse punt vloeren

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand