Onlangs hebben wij Solza.nl de nieuwe revolutie op de vloerenmarkt geïntroduceerd in samenwerking met het Nederlandse vloeren merk Floer: Hybride Hout! Geproduceerd in Duitsland uit hoogwaardige Europese materialen. Maar hoe is hybride hout nu eigenlijk opgebouwd, wat maakt deze vloeren zo bijzonder en hoe kun je deze eigenlijk het beste leggen? Ga jij voor zwevend of voor het verlijmen van deze hybride houten vloeren? In deze blog duiken wij dieper in al deze vraagstukken. Wel zo handig!
De opbouw van hybride houten vloeren
Dit type vloerbedekking betreft een combinatie van verschillende materialen. In het geval van een hybride houten vloer bestaat deze meestal uit verschillende lagen, waarbij een toplaag van echt hout wordt gecombineerd met andere materialen zoals HDF. De toplaag van echt hout, ook wel de slijtlaag genoemd, wordt meestal geproduceerd uit eiken.
De combinatie van echt hout en andere materialen in een hybride houten vloer resulteert in een vloer met enkele voordelen. Het is duurzamer zijn dan massief houten vloeren, omdat het beter bestand is tegen vocht en temperatuurveranderingen. Bovendien zijn deze vloeren betaalbaarder dan massief hout, terwijl het toch de warmte en natuurlijke uitstraling van hout behoudt.
De onderliggende lagen, gemaakt van HDF, bieden stabiliteit en duurzaamheid aan de vloer. Ze helpen om de vloer bestand te maken tegen vocht, temperatuurveranderingen en slijtage. Deze lagen kunnen ook helpen bij het voorkomen van kromtrekken of krimpen van de vloer. Daarnaast kun je dankzij deze unieke plankopbouw deze vloerdelen eenvoudig leggen zoals we gewend zijn van bijvoorbeeld laminaat.
De Hybride houten vloeren van Floer hebben namelijk een kliksysteem voor de installatie, wat betekent dat de planken gemakkelijk in elkaar kunnen worden geklikt zonder het gebruik van lijm. Dit maakt de installatie eenvoudig en ook demontage en hergebruik mogelijk.
Hybride hout verlijmen of zwevend leggen?
Het leggen van hybride houten vloeren kan zowel zwevend als verlijmd worden gedaan, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele overwegingen om te bepalen welke installatiemethode het meest geschikt is:
- Ondervloer: Een verlijmde installatie vereist meestal een geschikte ondervloer, welke voldoende vlak en egaal is. Als de bestaande ondervloer niet geschikt is voor een verlijmde installatie, kan zwevende plaatsing een betere optie zijn. Hiervoor dient dan een geschikte ondervloer te worden toegepast onder de eiken houten vloer.
- Ondergrond: Het type ondergrond kan ook bepalend zijn. Een betonnen ondervloer is geschikter voor verlijming, terwijl een houten ondervloer meer geschikt kan zijn voor een zwevende installatie.
- Geluidsreductie: Als geluidsreductie belangrijk is, kan een zwevende installatie de voorkeur hebben, omdat de dempende ondervloer helpt bij het verminderen van loopgeluiden. Er zijn speciale ondervloeren beschikbaar welke gecertifieerd zijn voor geluidreductie naar onderveriepingen als contactgeluidreductie, kies hiervoor bijvoorbeeld de 10 dB Floer Geruisloos of Floer Contactloos ondervloer. Verlijming kan ook voor een betere geluidsreductie zorgen, echter dienen hiervoor dan wel specialistische producten worden gebruikt welke vaak zeer kostbaar zijn.
- Stabiliteit: Verlijming biedt over het algemeen een stabielere vloer en massiever loopgeluid, omdat de planken direct aan de ondervloer worden bevestigd. Zwevende vloeren kunnen enige flexibiliteit hebben, wat voordelen kan hebben bij temperatuur- en vochtigheidsfluctuaties.
Daarbij zijn de vloeren dankzij de handige klikverbinding relatief eenvoudig te plaatsen, hierdoor kun je hoge legkosten besparen. Kies je toch voor verlijmen? Dan is dat ook geen probleem, echter is dit vaak een bewerkelijker en kostbaarder karwei.
Volg altijd instructies van bijvoorbeeld Floer
Volg voor een juiste verwerking altijd de installatie-instructies van de fabrikant. Zij kunnen specifieke richtlijnen en aanbevelingen geven voor de beste installatiemethode op basis van het product dat u gebruikt.
Benieuwd naar Hybride hout? Bezoek onze showroom!
Wil je deze vloeren in het echt zien? Kom dan langs bij ons in de showroom gevestigd in Alphen aan den Rijn of bestel gemakkelijk een proefmonster via onze website en ervaar de vloer in real life. Heb jij nog vragen over deze revolutionaire nieuwe vloersoort? Stel deze dan gerust aan onze vloerexperts. Wij helpen graag!