Steenstrips ofwel wandpanelen van steen worden in Europa al eeuwenlang gebruikt als een manier om de buitenkant van gebouwen te bekleden. Vandaag de dag wint dit type bekleding in Noord-Amerika en Europa aan populariteit voor gebruik op binnenmuren. Lees in deze blogpost alles over steenstrips panelen voor binnen.
Wat zijn steenstrips panelen?
Steenstrips panelen worden gemaakt door dunne plakjes natuursteen te verlijmen op een achterpaneel. Ook zien we dat steenstrips gemaakt worden van plakjes baksteen ofwel metselstenen. We noemen ze dan ook wel baksteenstrips. De wandpanelen kunnen worden gebruikt om een industriële en unieke wandafwerking te creëren die zowel mooi als duurzaam is.
Een andere vorm van steenstrips panelen zijn de panelen waarop stroken keramische tegels worden geplakt. Dit kunnen keramiek tegels met de looks van natuursteen, baksteen of zelfs een houtlook zijn.
Welke soorten steenstrips zijn er?
Wanneer je wandpanelen in de vorm van steenstrips wilt kopen, komt je tijdens de zoektocht allerlei opties tegen. Steenstrips hebben verschillende benamingen. Veel van deze namen slaan op hetzelfde product. Zo kennen we steenstrips ook wel als 3D wandpanelen, natuursteenstrips, baksteenstrips, stenen wandpanelen en nog een aantal termen.
Het komt erop neer dat er kleine stroken steen op een paneel worden geplakt. Deze wandpanelen plak of lijm je op een muur zodat je wand eruit ziet als een echte stenen wand. In deze paragraaf zetten we de populairste steenstrips voor je op een rijtje.
Steenstrips voor binnen en steenstrips voor buiten
Voordat we beginnen met het opsommen van de populairste steenstrips maken we het onderscheid tussen steenstrips voor binnen en steenstrips voor buiten. Steenstrips voor binnen zijn gemaakt van stroken steen van circa 2 tot 5 mm dikte.
Steenstrips voor buiten zijn vaak gemaakt van stroken steen van circa 10mm dikte. In deze blogpost behandelen we alleen de steenstrips voor binnen. In een later artikel zullen we de steenstrips wandpanelen voor buiten in het zonnetje zetten.
Zelfklevende steenstrips en normale steenstrips panelen
Allereerst zijn bijna alle soorten steenstrips verkrijgbaar in twee varianten. Zelfklevende steenstrips en normale steenstrips. Zelfklevende steenstrips voor binnen hebben een kleverige achterkant waardoor ze direct aan de muur kunnen worden bevestigd. Normale steenstrips wandpanelen hebben betonmortel of speciale lijm nodig om ze aan de muur te bevestigen.
Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten steenstrip panelen is de manier waarop ze aan de muur worden bevestigd. Zelfklevende panelen zijn makkelijker te plaatsen, omdat je geen mortel hoeft te gebruiken. Ze zijn echter niet zo sterk als normale panelen en kunnen na verloop van tijd losraken.
Mortel is moeilijker aan te brengen, maar zorgt wel voor een sterkere hechting tussen het paneel en de muur.
Natuursteen steenstrips
De populairste steenstrips panelen zijn de natuursteen steenstrips. We hebben het dan over wandpanelen gemaakt van echt natuursteen, niet de namaak variant. Natuurstenen steenstrips worden gemaakt door plakjes natuursteen in rechthoekige stroken te slijpen en deze op een paneel te bevestigen. Natuursteen panelen zijn er in verschillende varianten. De populairste natuursteenstrips lichten we kort uit.
Marmer natuursteen steenstrips
Bij de meeste mensen is marmer wel bekend. Het is de meest voorkomende natuursteensoort die we binnen in huizen tegenkomen. Marmer wordt veel gebruikt om plavuizen van te maken. Deze plavuizen komen vaak terug in tegelvloeren van grote publieke gebouwen of in woonvilla’s. Daarnaast bestaan er marmerlook tegels.
Vandaag de dag zien we marmer nu ook op een andere manier terugkomen in het interieur. Ongepolijste stroken marmer worden op panelen geplakt. Deze marmeren steenstrips panelen plaats je aan een wand in je woning.
Zandsteen steenstrips
Zandsteen steenstrips zijn gemaakt van stroken zandsteen. Zandsteen is er in verschillende kleuren en varianten. Meestal zijn dit bruintinten, aardetinten en zandkleuren. Zandsteen steenstrips zijn perfect voor huizen, waar gekozen is voor landelijke, natuurlijke sferen. De steenstrips stralen warmte uit en zijn robuust. Deze uitstraling is tevens de reden dat zandlook tegels enorm aan populariteit winnen.
Leisteen steenstrips
Leisteen wordt veel gebruikt voor dakpannen, als losse steentjes in de vorm van split, of voor natuursteen tegelvloeren. Ook kan je er prachtige natuursteen steenstrips van maken. Deze zien we dan ook steeds vaker terugkomen. De zwarte kleur zorgt voor een stoere, moderne industriële look.
Steenstrips van overige natuursteensoorten
Naast steenstrips van marmer, zandsteen en leisteen, zijn er nog vele soorten natuursteenstrips. Denk aan basalt, kalksteen, kwartsiet, graniet en blauw hardsteen. Verdiep je altijd goed in de mogelijkheden op het gebied van steenstrips om die ene steenstrip te vinden die bij jouw interieur past.
Baksteenstrips ofwel steenstrips van baksteen
Stroken baksteen of metselsteen
Naast natuursteen steenstrips komen we een tweede variant veel tegen. De baksteenstrips ofwel steenstrips gemaakt van stroken baksteen. Voor deze baksteen wandpanelen worden letterlijk stroken van 2 tot 5 mm van een bakstenen of metselstenen afgezaagd. Deze plakken baksteen worden bevestigd op een achterpaneel. Het formaat van de meeste bakstenen is 21 x 10 x 50 cm. Er zijn echter allerlei maten. Wil je steenstrips die op echte bakstenen lijken, houdt dan rekening met deze echte maatvoering van een baksteen.
Baksteenstrips met voeg en zonder voeg
Soms worden de stroken baksteen op deze panelen van te voren al ingevoegd en soms kan je baksteenstrips kopen waarbij je zelf nog moet voegen. Het voordeel van deze tweede optie is dat de wandpanelen goedkoper zijn en dat je zelf een voeg naar smaak kunt kiezen.
Verschillende kleuren baksteenstrips
Baksteenstrips zijn er in verschillende vormen en kleuren. Zo worden baksteenstrips gemaakt van traditionele rode bakstenen, maar ook zien we zwarte baksteen steenstrips, grijs baksteen steenstrips, gele baksteen steenstrips en andere kleuren steenstrips van baksteen terugkomen.
Looks van echte stenen muur met steenstrips
Met baksteen steenstrips creëer je een muur in huis met de uitstraling van echte metselstenen. Je hoeft niet je halve muur eruit te slopen om dit effect te creëren zoals bij echte baksteen binnenmuren. Je koopt eenvoudig kan-en-klare baksteen wandpanelen en plakt deze over een bestaande muur heen.
Baksteen steenstrips ofwel 3D wandpanelen zorgen voor een stoere, industriële uitstraling.
Baksteenstrips zijn er ook voor vloeren
Wil jij nou een vloer in huis van gebakken klinkers zoals je die ook in de centra van oude steden ziet? Dit kan zonder dat je echte dikke stenen en zand in je woning plaatst. Er zijn ook steenstrips geschikt voor vloeren. Net als bij wand steenstrips zijn dit panelen met stroken van gebakken klinkers. Zo lijkt het net of er een klinkervloer in je woning ligt, zonder al het gedoe van echte klinkers leggen of zelf stroken van klinkers afslijpen.
Keramische steenstrips
De veelzijdigheid van keramiek
De laatste populaire variant steenstrips die we in dit artikel behandelen, zijn keramische steenstrips. Met moderne technieken kunnen we vandaag de dag iedere gewenste print afdrukken op keramische tegels. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei met daarbovenop een deklaag die voor het uiterlijk zorgt. Deze deklaag kunnen we kunstmatig naar wens maken. Keramische tegels staan bekend om hun enorme hoge kwaliteit en lichtgewicht.
Keramische namaak steenstrips niet het echte werk
Keramische steenstrips noemen we ook wel namaak steenstrips. Met keramiek, en de moderne technieken om keramiek te behandelen, kunnen we alle looks namaken die er zijn. Zo worden er Keramische tegels gemaakt met een houtlook, keramische tegels met een betonlook, keramische tegels met een baksteen look en ga zo nog maar even door.
Ondanks deze moderne technieken kan je goed zien dat de looks nagemaakt zijn. Keramische steenstrips met een baksteen look zijn lang niet zo mooi als de echte baksteen steenstrips. Keramische tegels met een natuursteenlook komen ook niet in de buurt van echte natuursteen steenstrips.
Wel is het een lichtgewicht variant die makkelijk te plaatsen is, enorm goed schoon te maken is, en relatief goedkoop is.
De voordelen en nadelen van steenstrips
Nu we een aantal soorten steenstrips hebben behandelt willen we je kort maar krachtig meegeven wat de voordelen en nadelen van steenstrips zijn. Zo hopen we je een duidelijk inzicht te kunnen geven en laten zien of je deze steenstrips wandpanelen wel of niet gaat aanschaffen.
De voordelen van steenstrips
Duurzaam en enorm veel keuze
Ten eerste zijn veel steenstrips, op de keramische variant na, gemaakt van natuurlijke materialen. Hierdoor zijn ze enorm duurzaam en gaan er geen ingewikkelde productieprocessen aan vooraf. Steenstrip zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, steensoorten en texturen. Zo vindt u gemakkelijk een steenstrip die past bij de uitstraling van uw gebouw.
Steenstrips zijn ruimte besparend
Ten tweede zijn steenstrips enorm ruimtebesparend. Steenstrips zijn dun en ideaal om een bestaande gevel of binnenmuur in een nieuw jasje te steken. In vergelijking met hele bakstenen bespaart u met steenstrips al snel 8 cm in muurdikte. Hierdoor is er meer ruimte voor bijvoorbeeld isolatie en lever je weinig woonruimte in.
Steenstrips zijn eenvoudig te plaatsen
Het plaatsen van steenstrips gaat snel en eenvoudig. Zeker bij zelfklevende steenstrips, ben je in een mum van tijd klaar met het plaatsen van de strips op een binnenmuur. Ook de variant die je met betonmortel moet bevestigen plaats je snel een eenvoudig. Omdat de panelen kant-en-klaar zijn hoef je niet steen voor steen te plaatsen en creëer je toch de looks van een stenen muur.
Steenstrips zijn bijna niet te onderscheiden van een echte stenen muur
Houd je van de stoere, robuuste en industriële looks van een bakstenen muur of natuursteen muur? Ga dan niet onnodig muren slopen in huis om de metselstenen naar voren te toveren. Dit is een zeer tijdrovende klus en is vaan niet eenvoudig. Met steenstrips creëer je een stenenmuur die niet van echt te onderscheiden is. Toch is het geen extreem dure oplossing en is het eenvoudig te plaatsen.
Steenstrips plaatsen op isolatiepanelen of gipsplaten
Binnenmuren bestaan voor afwerking vaak uit isolatiepanelen of gipsplaten. Het voordeel van steenstrips is dat je deze hier rechtstreeks op kunt bevestigen. Bespaar op deze manier een hoop tijd en geld.
Steenstrips goed voor isolatie
Steenstrips zijn een uitstekende isolator en ze kunnen helpen de energiekosten te verlagen. Stenen wandpanelen zorgen ook voor geluidsisolatie, wat vooral gunstig kan zijn in stedelijke gebieden, kleine kinderen of luidruchtige buren.
De nadelen van steenstrips
Het kan aan ons liggen maar wij kunnen niet veel nadelen bedenken als het gaat om steenstrips voor binnen. Twee zaken die je kunt bedenken als je dan iets moet verzinnen is de prijs ten opzichte van muurverf of behang en het feit dat je ze niet goed schoon kunt maken.
Prijskaartje steenstrips
Vergelijken we de prijs van steenstrips voor binnen met behang of muurverf dan kan jet het natuurlijk duur noemen. Vergelijken we steenstrips met echte natuursteen wandtegels, keramische wandtegels of bijvoorbeeld houten panelen van valt deze reuze mee.
Onderhoud steenstrips
Steenstrips zijn niet vlak maar robuust. De grillige vormen kunnen ervoor zorgen dat stof of ander vuil op de steenstrips blijft liggen. Je kunt dit vuil niet verwijderen met een doekje omdat deze muren daarvoor te scherp en onhandig schoon te maken zijn. Steenstrips kan je goed schoonmaken met een stofzuiger of een borstel.
Steenstrips kunnen scherp zijn
Hen je thuis kleine kinderen, huisdieren of ben je zelf een betje onhandig. Pas dan op met de scherpte van sommige steenstrips. Steenstrips worden vaak gemaakt van echt natuursteen of bakstenen. Dit materiaal kan vervelend aanvoelen als je er met blote huid tegenaan komt.
Waarom steenstrips voor binnen kiezen?
Steenstrips zijn er in allerlei steensoorten, kleuren en looks. De strips zijn eenvoudig te plaatsen en je creëert relatief eenvoudig en goedkoop de look van een echte stenen muur in huis. Steenstrips staan bijvoorbeeld prachtig achter een open haard of op een wand in de woonkamer. Met steenstrips creëer je een stoer, robuust en industrieel uiterlijk.
Inspiratie voor Steenstrips wandpanelen
Nu je meer van deze optie voor binnenmuren afweet en de voor- en nadelen ervan kent, kies jij misschien wel voor een wand in huis van steenstrips. We hopen dat je de juiste keuze kunt maken en je droomhuis of droomproject kan realiseren.