Welke legrichtingen zijn er voor vloeren? - Solza.nl
SOLZA

Welke legrichtingen zijn er voor vloeren?

Als je op zoek bent naar de beste legrichting voor een vloer, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel zullen we verschillende legrichtingen bespreken en de voordelen van elke optie uitleggen. Zo kun jij de beste keuze maken voor jouw nieuwe vloer. Ga jij bijvoorbeeld voor een visgraat vloer of toch liever voor een rechte stroken vloer? Na het lezen van dit artikel is jouw definitieve keuze een stuk dichterbij.

Welke legrichtingen zijn er voor vloeren?

Lengte-richting

De lengte-richting is misschien wel de meest traditionele manier om een vloer te laten leggen. Hierbij worden de planken parallel aan de langste muur gelegd. Dit geeft een klassieke uitstraling aan de ruimte en laat deze er langer uitzien. Bovendien benadrukt deze legrichting vaak de natuurlijke houtnerf en -structuur.

Het leggen van een vloer in de lengte-richting van een woning kan een optisch effect creëren dat de ruimte langer en ruimer doet lijken. Door de vloerplanken of keramische vloertegels in de richting van de langste wanden te plaatsen, wordt de natuurlijke lijn van het oog verlengd. Dit resulteert in een visuele illusie van diepte, waardoor de kamer groter en uitgestrekter aanvoelt. Het optische effect van de vloer in de lengte-richting kan vooral gunstig zijn in kleinere ruimtes, waarbij het de mogelijkheid biedt om de kamer ruimer te laten lijken zonder structurele wijzigingen.

Breedte-richting

Bij een breedte-richting wordt de vloer dwars op de langste muur gelegd, waardoor er bredere stroken ontstaan. Deze legrichting kan helpen om een smallere ruimte breder te laten lijken, omdat het oog langs de breedtes van de planken wordt geleid in plaats van langs hun lengte.

Het leggen van een vloer in de breedte-richting van een woning kan een optisch effect creëren dat de ruimte breder en ruimer doet lijken. Door de vloerplanken of tegels dwars op de langste wanden te plaatsen, wordt de aandacht van de kijker naar de zijwanden getrokken. Dit kan de illusie van een bredere ruimte creëren en een gevoel van expansie geven. Het optische effect van de vloer in de breedte-richting kan met name gunstig zijn in langwerpige ruimtes, waarbij het de mogelijkheid biedt om de kamer visueel breder te laten lijken zonder ingrijpende aanpassingen.

Diagonale richting

Een diagonale legrichting kan zorgen voor een unieke look die niet vaak voorkomt bij andere woningen. Hierbij worden planken onder een hoek van 45 graden gelegd ten opzichte van de muren. Dit creëert visuele interesse en maakt dat ruimtes er groter uitzien dan ze werkelijk zijn.

Het leggen van een vloer in de diagonale richting van een woning kan een opvallend en dynamisch optisch effect creëren. Door de vloerplanken of tegels diagonaal te leggen, wordt de traditionele rechte lijn van de kamer doorbroken. Dit zorgt voor een visueel interessant patroon dat de aandacht van de kijker trekt en een gevoel van beweging en spanning toevoegt aan de ruimte. Het diagonale patroon kan ook de illusie van grotere afmetingen geven, omdat de diagonale lijnen de ruimte visueel vergroten. Dit optische effect is ideaal voor diegenen die een speelse en unieke uitstraling willen creëren in hun woning.

Welke legrichtingen zijn er voor vloeren?

Visgraatpatroon

Een visgraatpatroon is een populaire legrichting voor onder andere parketvloeren, maar tegenwoordig ook voor laminaat- en PVC vloeren. Hierbij worden de planken in een zigzagpatroon gelegd, waardoor er een vissengraatmotief ontstaat. Dit patroon kan zorgen voor een luxe uitstraling en veel karakter aan de ruimte toevoegen. Tegenwoordig is er naast het traditionele visgraat een enorme trend ontstaan omtrent de zogeheten walvisgraat vloeren. Dit zijn visgraat vloeren, maar dan met grote planken waardoor de gehele uitstraling van een dergelijke vloer een stuk rustiger wordt. Deze vloeren zijn verkrijgbaar in walvisgraat PVC, walvisgraat click PVC en walvisgraat laminaat.

welke legrichtingen vloeren

Hongaarse punt

Een Hongaarse punt is vergelijkbaar met het visgraatpatroon, maar dan onder een hoek van 60 graden. Hierdoor ontstaat er een pijlvormig patroon dat erg stijlvol kan zijn. Daarnaast zijn de uiteindelijk van de planken in verstek gesneden waardoor het geheel net een andere uitstraling krijgt. Deze legrichting wordt vaak gebruikt in klassieke interieurs en geeft de ruimte een chique uitstraling.

Het optische effect van een Hongaarse punt vloer is tweeledig. Ten eerste creëert het patroon diepte en dimensie, waardoor de vloer visueel interessanter wordt. Ten tweede heeft het patroon een richtingsgevoel, waardoor de ruimte langer of breder kan lijken, afhankelijk van de oriëntatie van de planken. De Hongaarse punt vloer is een tijdloze keuze die een vleugje luxe en stijl aan elke woning kan toevoegen.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om een vloer te leggen en elke legrichting heeft zijn eigen voordelen. Of je nu gaat voor de traditionele lengte-richting of juist kiest voor een uniek diagonaal patroon, het belangrijkste is dat jij blij bent met het resultaat. Hopelijk hebben we je geholpen bij het maken van de beste keuze voor jouw nieuwe vloer. Mocht je er nog niet helemaal uitkomen dan ben je altijd welkom in onze showroom in Alphen aan den Rijn. Onze vloerexperts helpen je maar wat graag bij het maken van je keuze. 

Meer blogs...
Verschil tussen visgraat en hongaarse punt vloeren - Solza.nl

Verschil tussen visgraat en hongaarse punt vloeren

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand