Hoe click PVC leggen? Stappenplan, tips & tricks! - Solza.nl
SOLZA

Hoe click PVC leggen? Stappenplan, tips & tricks!

Een click PVC vloer is een populaire keuze geworden onder huiseigenaren en interieurontwerpers vanwege zijn duurzaamheid, veelzijdigheid en eenvoudige installatieproces. Het leggen van een click PVC vloer kan een lonende doe-het-zelf-activiteit zijn, mits je de juiste stappen volgt en de nodige aandacht besteedt aan de voorbereiding. In deze blog zullen we je stap voor stap begeleiden bij het leggen van een click PVC vloer, zodat je het proces met vertrouwen kunt aanpakken.

1. Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van de click PVC vloer, is het van essentieel belang om de juiste voorbereidingen te treffen. Dit omvat het meten en voorbereiden van de ondervloer, het verzamelen van de juiste gereedschappen en het laten acclimatiseren van de vloerdelen.

 • Meet de ruimte zorgvuldig op: Zorg ervoor dat je nauwkeurige metingen van de ruimte hebt, inclusief eventuele uitsparingen voor deuren en obstakels. Dit helpt je bij het bepalen van de juiste hoeveelheid click PVC vloerdelen die je nodig hebt.
 • Controleer de ondervloer: De ondervloer moet schoon, droog en vlak zijn. Verwijder eventuele oneffenheden, stof, vuil of oude vloerbedekking. Repareer eventuele schade aan de ondervloer voordat je begint met de installatie.
 • Verzamel de benodigde gereedschappen: Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen bij de hand hebt, zoals een meetlint, potlood, zaag, kniebeschermers, rubberen hamer, en een click PVC vloerinstallatiekit. Vaak is het bij click PVC ook mogelijk om in plaats van een zaag gebruik te maken van een stanleymes.
 • Acclimatiseer de click PVC vloerdelen: Laat de vloerdelen minstens 48 uur in de gesloten verpakking acclimatiseren in de ruimte waar je ze gaat installeren. Dit helpt de vloerdelen zich aan te passen aan de temperatuur en vochtigheidsomstandigheden van de ruimte.

2. Installatieproces

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het leggen van de click PVC vloer. Volg deze stappen voor een soepele installatie:

 1. Stap 1: Plaats een vochtscherm (indien nodig): Afhankelijk van de ondervloer en de vochtigheidscondities van de ruimte, kan het nodig zijn om een vochtscherm te plaatsen om de click PVC vloer te beschermen tegen vocht.
 2. Stap 2: Leg de eerste rij vloerdelen: Begin in een hoek van de ruimte en plaats de eerste rij click PVC vloerdelen met de tandzijde naar de muur. Houd rekening met een uitzettingsvoeg langs de randen.
 3. Stap 3: Snijd de vloerdelen op maat: Meet de benodigde lengte van het laatste vloerdeel in de eerste rij en zaag het op maat. Gebruik een zaag met fijne tanden en zorg ervoor dat de afgesneden zijde naar de muur wijst.
 4. Stap 4: Plaats de tweede rij vloerdelen: Begin de tweede rij met het restant van het laatste vloerdeel van de eerste rij. Plaats de vloerdelen door de korte zijde schuin in de vorige rij te schuiven en druk ze vervolgens naar beneden om ze stevig in elkaar te klikken.
 5. Stap 5: Herhaal het proces: Ga door met het leggen van de rijen vloerdelen door de vloerdelen schuin in elkaar te schuiven en naar beneden te drukken om ze te vergrendelen. Zorg ervoor dat je de vloerdelen afwisselt en een patroon creëert dat er natuurlijk uitziet.
 6. Stap 6: Snijd vloerdelen bij de laatste rij: Als je bij de laatste rij aankomt, meet en zaag dan de vloerdelen op maat. Gebruik een aanslagblok en rubberen hamer om de vloerdelen voorzichtig op hun plaats te tikken.

3. Afwerking en Onderhoud

Zodra je alle vloerdelen hebt gelegd, is het tijd om de laatste afwerkingen aan te brengen en te zorgen voor het onderhoud van je click PVC vloer.

 • Installeer plinten of overgangsprofielen: Plaats plinten langs de wanden om de uitzettingsvoeg te bedekken en een nette afwerking te creëren. Gebruik overgangsprofielen bij overgangen naar aangrenzende vloerbedekkingen.
 • Reinig en onderhoud de vloer: Om je click PVC vloer in optimale staat te houden, stofzuig regelmatig om stof en vuil te verwijderen. Gebruik een vochtige dweil met een mild reinigingsmiddel om de vloer schoon te maken. Vermijd agressieve chemicaliën en schurende materialen die de vloer kunnen beschadigen.

Voorbereiding is key

Het leggen van een click PVC vloer is een toegankelijk project voor doe-het-zelvers die op zoek zijn naar een duurzame en aantrekkelijke vloeroplossing. Met de juiste voorbereiding, gereedschappen en een stapsgewijze aanpak kun je met vertrouwen aan de slag gaan. Volg de instructies zorgvuldig, neem de tijd om de vloerdelen nauwkeurig op maat te snijden en zorg voor een nette afwerking. Op die manier kun je jarenlang genieten van een prachtige click PVC vloer in je huis.

Meer blogs...
Wat is de toplaag van een PVC vloer?

Wat is de toplaag van een PVC vloer en waarom is dit belangrijk?

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren?

Waarmee kun je het beste vloerverwarming sleuven dichtsmeren?

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen - Solza.nl

Krassen PVC vloer voorkomen, wegwerken en verwijderen

Waarom moet een vloer acclimatiseren? - Solza.nl

Waarom moet een vloer acclimatiseren?